Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldts allianskris - C och KD under spärr

Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.
Foto: Olle Sporrong

Krisen för alliansen fortsätter.

I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop ökar Moderaterna på bekostnad av de tre mindre allianspartierna.

Varken C eller KD skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Nu öppnar FP än en gång dörren för Miljöpartiet.

- Det är en rimlig utväg, säger partisekreterare Nina Larsson.

Från att ha tappat i fyra mätningar i rad går Moderaterna nu framåt med 1,7 procentenheter och får 29,1 procent.

Men frågan är om Fredrik Reinfeldt har anledning att glädjas åt siffrorna. Uppgången för M sker på bekostnad av de mindre allianspartierna.

Både C och KD hamnar under riksdagsspärren i Expressen/Demoskops majmätning, förändringarna är dock inte statistiskt säkerställda. I april visade mätningen starkare siffror för tre av allianspartierna - C, KD och FP - men enligt den senaste mätningen har C och KD återigen halkat tillbaka till de låga siffror de legat på under en längre tid.

Finansminister Anders Borg, (M) säger till Expressens Annie Reuterskiöld:

- Det är inte opinionsmätningar som styr utan riksdagsval och de har mycket starka och förtroendegivande politiker.

Han anser att partiet bör stötta allianskollegorna.

- Ur mitt perspektiv ska vi naturligtvis ge dem uppbackning för att de ska kunna vara en del av vår regering.

"Väldigt långt kvar"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson:

- Det är väldigt långt kvar till valet och jag känner mig fortfarande trygg med att det samarbete vi har i alliansen kommer att ge utrymme för alla fyra partier att kunna göra nya valframgångar. Vårt mål är att bilda en majoritetsregering efter valet.

De senaste veckorna har regeringsfrågan hamnat i fokus sedan S-ledaren Stefan Löfven tydligt slagit fast att han vill bryta upp blockpolitiken.

Och i tisdagens avsnitt av "Pihlblad & Svensson" uppmanade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sin partiledare att redan nu börja föra samtal med Fp och C. Huvudskälet - att SD inte får inflytande över politiken vid en eventuell S-seger.

Kalla handen från FP

Det var första gången på mycket länge som en LO-ledning sanktionerar en regeringssamverkan med borgerliga partier.

Men från Folkpartiet möts alla sådana inviter med kalla handen.

- Vi går till val som alliansen. Det finns ingen anledning över huvudtaget att samarbeta åt det hållet, säger Nina Larsson.

Däremot slår hon fast att även alliansen vill förhindra att SD får ett avgörande inflytande. En lösning är att bjuda in MP till ett samarbete.

- Det är en rimlig utväg. Naturligtvis föredrar vi att fortsätta med de fyra allianspartierna men om valresultatet gör det omöjligt då är det rimligt att ta upp en diskussion med MP.

Frågan är om den strategin har någon möjlighet att lyckas. MP:s språkrör Gustav Fridolin har gång på gång slagit fast att de inte tänker bli ett femte alliansparti.

Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson stänger dörren för en samverkan med Socialdemokraterna. Han betonar att C förlorade stort på samarbetet med S i mitten av 1990-talet.

- Då gjorde vi vårt sämsta val genom tiderna. Det finns inget som säger att det skulle bli bättre i dag. Vi kommer att hålla ihop i alliansen.

S påverkas inte

Stefan Löfven genomgick sin första kris som partiledare till följd av valet av Omar Mustafa till partistyrelsen i början av april. Men Socialdemokraternas interna problem kring affären verkar inte ha påverkat väljarna. S går blygsamt fram och får 32,9 procent.

- Många har hävdat att det var taffligt hanterat och att det indikerar stora interna problem. Utifrån väljarnas perspektiv är det dock inte någon stor fråga. Med flera exempel på tveksam intern styrning så kan förstås förtroendet komma att skadas och därmed väljarstödet, men där är vi inte riktigt ännu, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Enligt partisekreterare Carin Jämtin, S, räcker det inte.

- Vi ska kampanja och föra ut våra förslag och samla in våra nya politiska idéer för att utveckla politiken hela vägen fram till valet, för vi är inte nöjda med den här siffran, fortsätter hon.

Andelen osäkra väljare är stor i den här mätningen, 17,8 procent. Den gruppen har partierna all anledning att rikta in sig på, enligt statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet.

- Osäkra väljare är alltid bra eftersom att de är enklare att övertyga. Oftast beror osäkerheten på ett missnöje med det block eller parti man sympatiserar med, säger han.

Expressen/Demoskops majmätning

S 32,9 +0,2

V 5,3 -0,6

MP 9,2 -0,1

M 29,1 + 1,7

FP 5,5 -1,4

KD 2,9 -0,7

C 3,3 -0,7

SD 9,9 +0,7

Osäkra 17,8 +3,2

Rödgröna 47,4

Alliansen 40,8

Partisekreterarna kommenterar

Carin Jämtin, partisekreterare Socialdemokraterna: S 32,9 + 0,2

Det säger att vi har mycket kvar att jobba på för att växa, men vi har det bekräftat för oss att vi är det största partiet i Sverige enligt flera mätningar och att det är en bra bit på väg mot en valseger nästa höst. Men vi har en lång bit kvar till valet nästa höst.

Aron Etzler, partisekreterare Vänsterpartiet: V 5,3 -0,6

"Jag tillåter mig att ta den med en liten nypa salt. Dels för att de flesta intervjuerna är gjorda före tv-debatten och dels eftersom andra mätningar visar att vi ökat på sistone. Men vi vill att folk ska förstå att om de vill få stopp på privatiseringen av välfärden, då måste de rösta på Vänsterpartiet"

Anders Wallner, partisekreterare Miljöpartiet: MP 9,2 - 0,1

"Det är glädjande att MP vuxit under mandatperioden, vi ser fram emot valåret där vi hoppas få prata om vår politik för klimatet, skolan och jobben med ännu fler. Jag tror att väldigt många hellre ser MP som tredje största parti och därmed ett fokus på minskade utsläpp än SD som detsamma och därmed ett fokus på minskad invandring".

Kent Persson, partisekretare Moderaterna: 29,1 +1,7

"Det återstår att se om återhämtningen bekräftas i kommande mätningar men det ger oss en bra utgångspunkt att förtydliga konflikten i jobbfrågan. Det handlar om att tydliggöra vår arbetslinje mot Socialdemokraternas bidragslinje".

Nina Larsson, partisekreterare Folkpartiet: 5,5. -1,4

"Det går lite upp och ner för oss men det är fortfarande långt till valet och det är bara det som räknas. I och med att vi de senaste dagarna kommit ut mycket med olika skolförslag har vi ändå stor potential att gå uppåt. Sen gjorde Jan Björklund en mycket stark insats i partiledardebatten i söndags."

Acko Ankarberg, partisekreterare Kristdemokraterna: 2,9 -0,7

"Flera partier går ner och andelen osäkra väljare ökar. Så ser klimatet ut just nu, samtidigt kanske det motiverar väljarna att sätta sig in vad partierna tycker i olika frågor. Vi vill visa att vi har förslagen för hur skolan får långsiktiga spelregler. Elever behöver lärare som har tid att vara just lärare och det ger vi förutsättningar för."

Michael Arthursson, partisekreterare Centerpartiet: 3,3 -0,7

"Det är ett kärvt läge och vi har mycket att jobba med. Vi måste hålla i vårt arbete med en grön omställning och med att utveckla hela Sverige och skapa jobb och tillväxt från Norrbotten till Skåne."

Björn Söder, partisekreterare Sverigedemokraterna: 9,9 +0,7

"Det är långt kvar till valet men det känns givetvis bra att vi i undersökning är tredje största parti samt att vi åter går framåt."

Så gjordes Demoskops undersökning

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?).

Beställare: Expressen.

Undersökningsperiod: 29 april-7 maj 2013.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Mätinstitut: Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.