Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Foto: Olle Sporrong
Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.  Foto: Olle Sporrong

Reinfeldts allianskris - C och KD under spärr

Publicerad

Krisen för alliansen fortsätter.

I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop ökar Moderaterna på bekostnad av de tre mindre allianspartierna.

Varken C eller KD skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Nu öppnar FP än en gång dörren för Miljöpartiet.

- Det är en rimlig utväg, säger partisekreterare Nina Larsson.

Från att ha tappat i fyra mätningar i rad går Moderaterna nu framåt med 1,7 procentenheter och får 29,1 procent.

Men frågan är om Fredrik Reinfeldt har anledning att glädjas åt siffrorna. Uppgången för M sker på bekostnad av de mindre allianspartierna.

Både C och KD hamnar under riksdagsspärren i Expressen/Demoskops majmätning, förändringarna är dock inte statistiskt säkerställda. I april visade mätningen starkare siffror för tre av allianspartierna - C, KD och FP - men enligt den senaste mätningen har C och KD återigen halkat tillbaka till de låga siffror de legat på under en längre tid.

Finansminister Anders Borg, (M) säger till Expressens Annie Reuterskiöld:

- Det är inte opinionsmätningar som styr utan riksdagsval och de har mycket starka och förtroendegivande politiker.

Han anser att partiet bör stötta allianskollegorna.

- Ur mitt perspektiv ska vi naturligtvis ge dem uppbackning för att de ska kunna vara en del av vår regering.

"Väldigt långt kvar"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson:

- Det är väldigt långt kvar till valet och jag känner mig fortfarande trygg med att det samarbete vi har i alliansen kommer att ge utrymme för alla fyra partier att kunna göra nya valframgångar. Vårt mål är att bilda en majoritetsregering efter valet.

De senaste veckorna har regeringsfrågan hamnat i fokus sedan S-ledaren Stefan Löfven tydligt slagit fast att han vill bryta upp blockpolitiken.

Och i tisdagens avsnitt av "Pihlblad & Svensson" uppmanade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sin partiledare att redan nu börja föra samtal med Fp och C. Huvudskälet - att SD inte får inflytande över politiken vid en eventuell S-seger.

Kalla handen från FP

Det var första gången på mycket länge som en LO-ledning sanktionerar en regeringssamverkan med borgerliga partier.

Men från Folkpartiet möts alla sådana inviter med kalla handen.

- Vi går till val som alliansen. Det finns ingen anledning över huvudtaget att samarbeta åt det hållet, säger Nina Larsson.

Däremot slår hon fast att även alliansen vill förhindra att SD får ett avgörande inflytande. En lösning är att bjuda in MP till ett samarbete.

- Det är en rimlig utväg. Naturligtvis föredrar vi att fortsätta med de fyra allianspartierna men om valresultatet gör det omöjligt då är det rimligt att ta upp en diskussion med MP.

Frågan är om den strategin har någon möjlighet att lyckas. MP:s språkrör Gustav Fridolin har gång på gång slagit fast att de inte tänker bli ett femte alliansparti.

Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson stänger dörren för en samverkan med Socialdemokraterna. Han betonar att C förlorade stort på samarbetet med S i mitten av 1990-talet.

- Då gjorde vi vårt sämsta val genom tiderna. Det finns inget som säger att det skulle bli bättre i dag. Vi kommer att hålla ihop i alliansen.

S påverkas inte

Stefan Löfven genomgick sin första kris som partiledare till följd av valet av Omar Mustafa till partistyrelsen i början av april. Men Socialdemokraternas interna problem kring affären verkar inte ha påverkat väljarna. S går blygsamt fram och får 32,9 procent.

- Många har hävdat att det var taffligt hanterat och att det indikerar stora interna problem. Utifrån väljarnas perspektiv är det dock inte någon stor fråga. Med flera exempel på tveksam intern styrning så kan förstås förtroendet komma att skadas och därmed väljarstödet, men där är vi inte riktigt ännu, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Enligt partisekreterare Carin Jämtin, S, räcker det inte.

- Vi ska kampanja och föra ut våra förslag och samla in våra nya politiska idéer för att utveckla politiken hela vägen fram till valet, för vi är inte nöjda med den här siffran, fortsätter hon.

Andelen osäkra väljare är stor i den här mätningen, 17,8 procent. Den gruppen har partierna all anledning att rikta in sig på, enligt statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet.

- Osäkra väljare är alltid bra eftersom att de är enklare att övertyga. Oftast beror osäkerheten på ett missnöje med det block eller parti man sympatiserar med, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag