Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldt vinner mot Löfven i Sifo-mätning

Foto: Sven Lindwall / Cornelia Nordström

Statsminister Fredrik Reinfeldt drar ifrån Stefan Löfven i frågan om vem som har störst förtroende som statsminister.

Hans övertag på utmanaren har ökat kraftigt det senaste halvåret visar en ny Sifomätning.

- Man får vara glad så länge det går i den riktningen, säger Reinfeldt.

53 mot 28 procent

FREDRIK REINFELDT

November 53%

Augusti 51%

Maj 49%

 

STEFAN LÖFVEN

November 28%

Augusti 30%

Maj 32%

 

TVEKSAM/VET EJ

November 19%

Augusti 19%

Maj 18%

 

Så gick undersökningen till

Fråga: Vem känner du störst förtroende för som statsminister?

Metod: Telefonintervjuer.

Undersökningsperiod: 12–15 november.

Antal tillfrågade: 1 000 personer.

Beställare: PR-byrån Westander, utan uppdrag av parti eller intresseorganisation.

Mätinstitut: Sifo.

 

Förändringarna är statistiskt säkerställda.

Inför valet 2006 anklagades dåvarande statsministern Göran Persson för att vara trött och Reinfeldts valseger förklarades delvis med att svenska folket tröttnat på Persson.

PR-byrån Westander lät redan då, utan uppdrag från parti eller intresseorganisation, Sifo mäta vem av de två statsministerkandidaterna som svenska folket hade störst förtroende för. Reinfeldt tog hem segern i fyra av fem mätningar strax före valet trots att han var oprövad som statsminister.

Öppet läge inför valet

På senare tid är det Fredrik Reinfeldt som anklagats för att vara trött och i en första mätning sedan Stefan Löfven tog över som S-ledare hade hans förtroendegap minskat till 17 procentenheter efter ställningen 49-32. Det kan jämföras med Håkan Juholts sämsta mätning där Reinfeldt hade över­taget med 60-19 eller den Mona Sahlins sista mätning där hon låg under med 63-18.

Nu har Reinfeldt ökat gapet på nytt till 25 procentenheter och han leder nu med 53-28 mot Löfven, enligt en ny Sifomätning som beställts av Westander och som Expressen kan presentera exklusivt.

- Det växande förtroendeövertaget antyder att Reinfeldt kan förbättra allianspartiernas opinionssiffror genom att bli mer synlig i debatten. Det gäller inte minst när partiledarna blir maximalt exponerade under en valrörelse, säger Patrik Westander, vd för PR-byrån.

Fredrik Reinfeldt:

- Som det ofta är i mellanvalsläge och i en tid av varsel och ekonomisk oro så ligger regeringen något efter oppositionen, men inte mer än att man får betrakta läget inför valet 2014 som väldigt öppet.

Hur viktig är förtroendefrågan?

- Förtroende är förgängligt eftersom det ofta tar längre tid att bygga upp och fortare att förlora, så jag är ödmjuk så länge det indikerar att jag har ett förtroende och är medveten om att det ställer väldiga krav på mig att motsvara förväntningar.

Patrik Westander:

- Fredrik Reinfeldt har ett mycket stort personligt förtroende bland väljarna, långt större än vad allianspartierna har. Han har goda möjligheter att bli en röstmagnet för alliansen i valrörelsen, säger Patrik Westander.

- Det ökade förtroendet för Reinfeldt kan förklaras av regeringens expansiva budget och den internationella ekonomiska oron. Reinfeldt upplevs som en lugn och trygg statsminister i tider av stor ekonomisk oro, säger Patrik Westander.

"Inte helt avgörande"

Carin Jämtin, partisekreterare i S, tonar ned betydelsen av förtroende­mätningen.

- De politiska sakfrågorna kommer vara avgörande i valet och vi har nu en politik som allt fler tror på. Men det är givetvis inte oviktigt med förtroendet för olika före­trädare även om det inte är helt avgörande, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!