Efter terrorattentatet på Drottninggatan – nu berättar Fredrik Reinfeldt i TV4:s Nyhetsmorgon om den allt oroligare världen. Foto: TV4
Efter terrorattentatet på Drottninggatan – nu berättar Fredrik Reinfeldt i TV4:s Nyhetsmorgon om den allt oroligare världen. Foto: TV4

Reinfeldt: "Var bara några hundra meter därifrån"

Publicerad

Fredrik Reinfeldt hamnade mitt i terrorattentatet på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Nu berättar han i TV4:s Nyhetsmorgon om det blodiga kaoset och förskräckelsen:

– Jag var bara några hundra meter därifrån. Jag möttes av det har hänt något. Alla dessa meddelanden om skottlossning. Det var stor förvirring.

Fyra personer dödades och åtminstone femton skadades i lastbilsattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm förra fredagen.

Många människor känner nu en allt större oro över utvecklingen i världen – och även i Sverige.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt besöker TV4:s Nyhetsmorgon under annandag påsk och resonerar där kring frågeställningen "Lever vi i en allt oroligare värld och tid?"

Fredrik Reinfeldt växte upp och har levt i Stockholm – en stad som förra fredagen förvandlades till ett blodigt skräckinferno.

"Folk började ringa"

Han var själv bara var några hundra meter från platsen där lastbilen på Drottninggatan, bland flanerande människor, rusade fram – och slutligen brakade in i Åhlénsvaruhuset.

– Jag möttes av det här att det har hänt något. Folk började ringa. Sedan blev det svårt att få kontakt. Sedan alla dessa meddelanden om skottlossning över Stockholm som senare dementerades, berättar den förre statsministern för programledarna Peter Jidhe och Tilde de Paula i Nyhetsmorgon.

Fredrik Reinfeldt upplevde situationen mitt i centrala Stockholm, bland chockade och förskrämda människor, som förvirrande:

– Jag, liksom många andra, stannade kvar länge och väntade på signalen att vi fick gå hem. Sedan är det naturligtvis det fruktansvärda, att mänskligt liv fick sätta till.

"Tror att alla tar till sig den här elvaåriga flickans död"

Fredrik Reinfeldts tankar går till de döda, de skadade och deras anhöriga. Särskilt tänker han på elvaåriga Ebba Åkerlund – det yngsta av dödsoffren:

– Jag tror att alla tar till sig den här elvaåriga flickans död. Det är bland det svåraste man kan uppleva, att ett oskyldigt barn får sätta livet till. Det visar på priset för det öppna samhället och riskerna med religiös extremism i vår tid.

Fredrik Reinfeldt får också frågor om Donald Trumps första tid vid makten som USA:s president. Han säger att han tycker att den nye presidenten förefaller vara både "lynnig och oberäknelig" och att "humörsvängningar" tycks styra delar av hans beslut:

– Världens mäktigaste man är svår att läsa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag