Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt: "Var bara några hundra meter därifrån"

Efter terrorattentatet på Drottninggatan – nu berättar Fredrik Reinfeldt i TV4:s Nyhetsmorgon om den allt oroligare världen.
Foto: TV4

Fredrik Reinfeldt hamnade mitt i terrorattentatet på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Nu berättar han i TV4:s Nyhetsmorgon om det blodiga kaoset och förskräckelsen:

– Jag var bara några hundra meter därifrån. Jag möttes av det har hänt något. Alla dessa meddelanden om skottlossning. Det var stor förvirring.

Fyra personer dödades och åtminstone femton skadades i lastbilsattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm förra fredagen.

Många människor känner nu en allt större oro över utvecklingen i världen – och även i Sverige.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt besöker TV4:s Nyhetsmorgon under annandag påsk och resonerar där kring frågeställningen "Lever vi i en allt oroligare värld och tid?"

Fredrik Reinfeldt växte upp och har levt i Stockholm – en stad som förra fredagen förvandlades till ett blodigt skräckinferno.

"Folk började ringa"

Han var själv bara var några hundra meter från platsen där lastbilen på Drottninggatan, bland flanerande människor, rusade fram – och slutligen brakade in i Åhlénsvaruhuset.

– Jag möttes av det här att det har hänt något. Folk började ringa. Sedan blev det svårt att få kontakt. Sedan alla dessa meddelanden om skottlossning över Stockholm som senare dementerades, berättar den förre statsministern för programledarna Peter Jidhe och Tilde de Paula i Nyhetsmorgon.

Fredrik Reinfeldt upplevde situationen mitt i centrala Stockholm, bland chockade och förskrämda människor, som förvirrande:

– Jag, liksom många andra, stannade kvar länge och väntade på signalen att vi fick gå hem. Sedan är det naturligtvis det fruktansvärda, att mänskligt liv fick sätta till.

"Tror att alla tar till sig den här elvaåriga flickans död"

Fredrik Reinfeldts tankar går till de döda, de skadade och deras anhöriga. Särskilt tänker han på elvaåriga Ebba Åkerlund – det yngsta av dödsoffren:

– Jag tror att alla tar till sig den här elvaåriga flickans död. Det är bland det svåraste man kan uppleva, att ett oskyldigt barn får sätta livet till. Det visar på priset för det öppna samhället och riskerna med religiös extremism i vår tid.

Fredrik Reinfeldt får också frågor om Donald Trumps första tid vid makten som USA:s president. Han säger att han tycker att den nye presidenten förefaller vara både "lynnig och oberäknelig" och att "humörsvängningar" tycks styra delar av hans beslut:

– Världens mäktigaste man är svår att läsa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.