Foto: Jana Christina Eriksson
 Foto: Jana Christina Eriksson

Reinfeldt: "Välfärdens pengar ska inte bygga bilar"

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt avvisar kategoriskt tanken på att staten ska gå in och rädda Saab.
När Expressen träffade honom på onsdagen sa han:
- Regeringar och stater ska inte äga bilföretag. Vi ska inte använda välfärdens pengar till att bygga bilar. Om det inte är så att världens största bilföretag, GM, kan få lönsamhet i detta ska man inte tro att ett departement eller en regering kan åstadkomma detta i ett bilföretags ställe.
- Det enda vi är beredda att göra är att garantera lån, men det är inte bra om det kommer fram ägargrupper som förutsätter att hela idén är att leva just på dessa lån. Utan dessa grupper måste ha en bra idé men också stora egna resurser för att klara utvecklingen för Saab i framtiden.


"Väcker en del frågor"

På frågan om Saab trots allt kan överleva sa Reinfeldt:
- Det kan jag inte bedöma.
Han riktade viss kritik mot Koenigsegg Group:
- Det är klart att det väcker en del frågor, berättigade sådana, om vilka förutsättningar man egentligen har för att gå in i den här affären.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag