Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Reinfeldt vägrar prata mer om Billström

Publicerad

VÄDERSTAD. Fredrik Reinfeldt vägrar uttala sig om migrationsminister Tobias Billströms framtid i regeringen.

Och att regeringen nu hotas av en misstroendeförklaring av oppositionen tar han med ro:

– Ja, det står riksdagen fritt enligt regeringsformen att i så fall väcka en sådan misstroendeförklaring, säger han till Expressen.se.

Fredrik Reinfeldts sågning av migrationsminister Tobias Billström i går var enligt flera bedömare osedvanligt brutal. Statsministern påpekade att det inte var första gången Billström gjort bort sig, och han gjorde det klart för sin migrationsminister att han i fortsättningen ska hålla sig till en human migrationspolitik.

Men trots hårda ord är alla inte nöjda med uppläxningen. I dagens Expressen säger flera företrädare för oppositionen att de nu inte utesluter en misstroendeförklarning mot regeringen. Något som Fredrik Reinfeldt verkar ta med ro:

– Ja, det står riksdagen fritt enligt regeringsformen att i så fall väcka en sådan misstroendeförklaring, säger han vid ett officiellt besök i Väderstad i Östergötland.

Opositionen vill att du ska ta hårdare tag mot Tobias Billström. Kan du tänka dig att sparka ut honom ur regeringen?

– Jag tyckte att jag sa i går vad som behövdes sägas i det här ärendet och vad riksdagens olika partier gör för bedömning tycker jag att de får svara på själva, säger Fredrik Reinfeldt.

Möjlig vågmästare

Vid en misstroendeförklaring krävs det att minst hälften av riksdagen, alltså 175 ledamöter, röstar för. Om oppositionen skulle väcka en sådan mot Billström skulle en trolig utgång vara att Sverigedemokraterna blir vågmästare. På frågan hur Fredrik Reinfeldt ser på en situation där SD kan komma att rädda honom och regeringen, svarar statsministern undflyende:

– Vår utgångspunkt har varit att formera ett tydligt och brett stöd i Sveriges riksdag, alliansens fyra partier och Miljöpartiet för att säkra den i grunden humana och rättssäkra och ordnade migrations- och asylpolitik som är Sveriges varumärke. Snarare har vi tillfört reformer, i närtid tog vi beslut om att utsträcka möjligheter för sjukvård även för dem som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Jag tycker att det är viktigt att vi har kunnat ta de ytterligare stegen i en human riktning.

– Jag tror att många i Sverige stöder att vi i grunden har en väldig öppenhet i de här frågorna men att det ska vara under ordnade former och att vi ska göra mesta möjliga tydlighet i vår arbetslinje att folk ska komma in i arbete. Det är vår ambition.

Men vad betyder det att SD skulle kunna avgöra en misstroendeförklaring av det här slaget?

– Nej, som jag ser det så finns det en trygg säker majoritet i Sveriges riksdag för en fortsatt human, rättssäker och ordnad invandring, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag