Reinfeldt vägrar prata mer om Billström

Foto: Sven Lindwall

VÄDERSTAD. Fredrik Reinfeldt vägrar uttala sig om migrationsminister Tobias Billströms framtid i regeringen.

Och att regeringen nu hotas av en misstroendeförklaring av oppositionen tar han med ro:

– Ja, det står riksdagen fritt enligt regeringsformen att i så fall väcka en sådan misstroendeförklaring, säger han till Expressen.se.

Fredrik Reinfeldts sågning av migrationsminister Tobias Billström i går var enligt flera bedömare osedvanligt brutal. Statsministern påpekade att det inte var första gången Billström gjort bort sig, och han gjorde det klart för sin migrationsminister att han i fortsättningen ska hålla sig till en human migrationspolitik.

Men trots hårda ord är alla inte nöjda med uppläxningen. I dagens Expressen säger flera företrädare för oppositionen att de nu inte utesluter en misstroendeförklarning mot regeringen. Något som Fredrik Reinfeldt verkar ta med ro:

– Ja, det står riksdagen fritt enligt regeringsformen att i så fall väcka en sådan misstroendeförklaring, säger han vid ett officiellt besök i Väderstad i Östergötland.

Opositionen vill att du ska ta hårdare tag mot Tobias Billström. Kan du tänka dig att sparka ut honom ur regeringen?

– Jag tyckte att jag sa i går vad som behövdes sägas i det här ärendet och vad riksdagens olika partier gör för bedömning tycker jag att de får svara på själva, säger Fredrik Reinfeldt.

Möjlig vågmästare

Vid en misstroendeförklaring krävs det att minst hälften av riksdagen, alltså 175 ledamöter, röstar för. Om oppositionen skulle väcka en sådan mot Billström skulle en trolig utgång vara att Sverigedemokraterna blir vågmästare. På frågan hur Fredrik Reinfeldt ser på en situation där SD kan komma att rädda honom och regeringen, svarar statsministern undflyende:

– Vår utgångspunkt har varit att formera ett tydligt och brett stöd i Sveriges riksdag, alliansens fyra partier och Miljöpartiet för att säkra den i grunden humana och rättssäkra och ordnade migrations- och asylpolitik som är Sveriges varumärke. Snarare har vi tillfört reformer, i närtid tog vi beslut om att utsträcka möjligheter för sjukvård även för dem som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Jag tycker att det är viktigt att vi har kunnat ta de ytterligare stegen i en human riktning.

– Jag tror att många i Sverige stöder att vi i grunden har en väldig öppenhet i de här frågorna men att det ska vara under ordnade former och att vi ska göra mesta möjliga tydlighet i vår arbetslinje att folk ska komma in i arbete. Det är vår ambition.

Men vad betyder det att SD skulle kunna avgöra en misstroendeförklaring av det här slaget?

– Nej, som jag ser det så finns det en trygg säker majoritet i Sveriges riksdag för en fortsatt human, rättssäker och ordnad invandring, säger Fredrik Reinfeldt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.