Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt: Tror det krävs för välfärden

Foto: Jessica Gow / Scanpix

Fredrik Reinfeldt svarar mot kritikerstormen efter hans uttalande att höja pensionsåldern.

I TV4:s morgonsoffan förklarar statsministern varför det är nödvändigt att arbeta längre än till 65 års ålder.

- Många känner starkt för att välfärden ska vara bra. Jag måste berätta vad jag tror krävs för att det ska vara möjligt, säger han.

Expressens läsare reagerade starkt på statsministerns förslag att höja pensionsåldern. Hela 56 procent i en undersökning på hemsidan vill sluta jobba redan innan de fyller 65. Och enbart två procent vill fortsätta ända till 75-årsålder - något som Reinfeldt vill ska bli en möjlighet.

I dagens morgonsoffan förklarar han varför han vill att våra pensionssystem ses över.

- Många känner starkt för att välfärden ska vara bra. Och jag måste berätta vad jag tror krävs för att det ska vara möjligt, säger han.

Med ett senarelagt arbetsmarknadsinträde och en allt äldre befolkning är en höjning av pensionsåldern något som krävs, enligt Reinfeldt.

- Jag försöker beskriva en förändring som Sverige nu är på väg gentemot, säger han i TV4.

Enligt honom ska det vara möjligt att arbeta upp till 75 års ålder, men poängterar samtidigt att det är något som måste utvärderas individuellt.

- Jag sa inte att alla ska fortsätta jobba, utan att det ska fungera som en morot för dem som har kraft och ork att jobba så länge, säger han i morgonsoffan.

Vill jobba länge

Samtidigt föreslår Reinfeldt vidareutbildning för de som är 54 år eller äldre. Speciellt för de som har fysiskt krävande arbeten.

- Kanske måste man ändra riktning. Vi måste ställa in oss på att byta jobb, byta del på arbetsmarknaden, säger han.

Han poängterar att det här ska ses som en möjlighet för de som inte känner att de har arbetat färdigt vid 65 års ålder.

- Jag tror att många upplever att de är 60 och får höra att nu räcker det, förklarar han.

Statsministern behöver själv inte arbeta längre än till 50 års ålder. Då kan han kvittera ut drygt 1,7 miljoner kronor det första året - och därefter 68 000 kronor i månaden. Men för TV4 berättar han att det inte är ett alternativ.

- Jag tänker jobba länge, för mig är inriktningen att jobba så länge det bara går. Arbetskamrater berikar livet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.