Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt: "Sverige största förloraren"

Fredrik Reinfeldt säger i en exklusiv intervju med Expressen att Sverige blir den enskilt största förloraren vid sidan om britterna ifall Storbritannien lämnar EU.
Foto: Roger Askew/Rex Shutterstock
Stefan Löfven.
Foto: Virginia Mayo
David Cameron under toppmötet.
Foto: Francois Lenoir

BRYSSEL. Sverige blir den enskilt största förloraren vid sidan av britterna själva om Storbritannien lämnar EU. 

Det säger nu förra statsministern Fredrik Reinfeldt i en exklusiv intervju för Expressen – samtidigt som EU-ledarna sätter sig för en avgörande arbetslunch på toppmötet i Bryssel. 

– Vi måste göra alla möjliga ansträngningar. 

Som statsminister talade Fredrik Reinfeldt nästan varje vecka med Storbritanniens premiärminister David Cameron, och de beskrevs som EU-elitens bästa kompisar.

– En personlig vän, sa Reinfeldt själv om Cameron.

Så sent som i juni 2014 – bara tre månader före riksdagsvalet – lyckades han få både Cameron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att resa till Sverige för ett minitoppmöte på statsministerns sommarresidens Harpsund i Sörmland.

Reinfeldt: "Störst konsekvenser för Sverige"

När David Cameron nu tvingas slåss mot högljudda EU-kritiker på hemmaplan har han fortsatt stöd av Sveriges förra statsminister, som varnar för stora konsekvenser vid ett eventuellt EU-utträde.

– I år är ett händelserikt år i världen. Tillsammans med valet i USA är beslutet kring Brexit, troligen det som kommer få störst konsekvenser för Sverige och Europa i år, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen, och fortsätter:

– Om Storbritannien lämnar den Europeiska unionen väntar en fördjupad osäkerhet, i en tid när många redan ser oroväckande tendenser för världsekonomin. Vid sidan av britterna själva är Sverige tyvärr den enskilt största förloraren.

"Alla möjliga ansträngningar"

Enligt Fredrik Reinfeldt väntar tuffa tider för Stefan Löfven och regeringen om det blir ett nej i den brittiska folkomröstningen.

– Inom EU kommer våra åsikter, som överensstämmer med britternas, i synen på handel, EU:s inre marknad, budgetfrågor samt förutsättningarna att leva utan euron som valuta kraftigt att försämras. Jag anser att vi måste göra alla möjliga ansträngningar för att behålla Storbritannien kvar inom EU, säger han – samtidigt som EU:s ledare sätter sig till bords för en arbetslunch där frågan återigen ska behandlas.

Enligt diplomatkällor i Bryssel är ambitionen att en ny uppgörelse ska presenteras under fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.