Fredrik Reinfeldt säger i en exklusiv intervju med Expressen att Sverige blir den enskilt största förloraren vid sidan om britterna ifall Storbritannien lämnar EU. Foto: Roger Askew/Rex ShutterstockFredrik Reinfeldt säger i en exklusiv intervju med Expressen att Sverige blir den enskilt största förloraren vid sidan om britterna ifall Storbritannien lämnar EU. Foto: Roger Askew/Rex Shutterstock
Fredrik Reinfeldt säger i en exklusiv intervju med Expressen att Sverige blir den enskilt största förloraren vid sidan om britterna ifall Storbritannien lämnar EU. Foto: Roger Askew/Rex Shutterstock
Stefan Löfven. Foto: Virginia MayoStefan Löfven. Foto: Virginia Mayo
Stefan Löfven. Foto: Virginia Mayo
David Cameron under toppmötet. Foto: Francois LenoirDavid Cameron under toppmötet. Foto: Francois Lenoir
David Cameron under toppmötet. Foto: Francois Lenoir

Reinfeldt: "Sverige största förloraren"

Publicerad

BRYSSEL. Sverige blir den enskilt största förloraren vid sidan av britterna själva om Storbritannien lämnar EU.

Det säger nu förra statsministern Fredrik Reinfeldt i en exklusiv intervju för Expressen – samtidigt som EU-ledarna sätter sig för en avgörande arbetslunch på toppmötet i Bryssel.

– Vi måste göra alla möjliga ansträngningar.

Som statsminister talade Fredrik Reinfeldt nästan varje vecka med Storbritanniens premiärminister David Cameron, och de beskrevs som EU-elitens bästa kompisar.

– En personlig vän, sa Reinfeldt själv om Cameron.

Så sent som i juni 2014 – bara tre månader före riksdagsvalet – lyckades han få både Cameron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att resa till Sverige för ett minitoppmöte på statsministerns sommarresidens Harpsund i Sörmland.

Reinfeldt: "Störst konsekvenser för Sverige"

När David Cameron nu tvingas slåss mot högljudda EU-kritiker på hemmaplan har han fortsatt stöd av Sveriges förra statsminister, som varnar för stora konsekvenser vid ett eventuellt EU-utträde.

– I år är ett händelserikt år i världen. Tillsammans med valet i USA är beslutet kring Brexit, troligen det som kommer få störst konsekvenser för Sverige och Europa i år, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen, och fortsätter:

– Om Storbritannien lämnar den Europeiska unionen väntar en fördjupad osäkerhet, i en tid när många redan ser oroväckande tendenser för världsekonomin. Vid sidan av britterna själva är Sverige tyvärr den enskilt största förloraren.

"Alla möjliga ansträngningar"

Enligt Fredrik Reinfeldt väntar tuffa tider för Stefan Löfven och regeringen om det blir ett nej i den brittiska folkomröstningen.

– Inom EU kommer våra åsikter, som överensstämmer med britternas, i synen på handel, EU:s inre marknad, budgetfrågor samt förutsättningarna att leva utan euron som valuta kraftigt att försämras. Jag anser att vi måste göra alla möjliga ansträngningar för att behålla Storbritannien kvar inom EU, säger han – samtidigt som EU:s ledare sätter sig till bords för en arbetslunch där frågan återigen ska behandlas.

Enligt diplomatkällor i Bryssel är ambitionen att en ny uppgörelse ska presenteras under fredagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag