Reinfeldt: "Sverige är på rätt väg"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emil Nordin

– Sverige är på rätt väg.

Det var Fredrik Reinfeldts huvudbudskap när han talade på Moderaternas rikskonferens i Örebro under fredagen.

Till dunkande schlagermusik klev han upp på scenen framför 1 900 moderater.

– Vi lovar inte störst, först och mest, vi lovar inte allt till alla. Men när vi säger något, då gäller det, sade statsministern.

Dekoren var rosa, precis som belysningen. Bokstäverna på en stor skärm bakom Reinfeldt var också rosa.

"Nya tag för nya jobb", stod det på skärmen.

Till och med Reinfeldts slips var rosa. Till Loreens schlagervinnare "Euphoria" klev han upp på scenen, inför cirka 1 900 moderater i ett proppfullt Conventum i Örebro.

Han började med att konstatera något som han sedan upprepade flera gånger under talet.

– Sverige är på rätt väg.

Reinfeldt var mer skämtsam än någonsin och drev även med sig själv vid flera tillfällen.

– Jag har sagt att man ska jobba jättelänge, jag vet, jag vet. Jag fick jättemycket beröm för det, sade han och fick skrattsalvor från publiken.

Reinfeldt gick igenom flera av de fem politikområden som Moderaterna nu ska förnya genom fem arbetsgrupper som tillsattes nyligen: jobb och ekonomi, skola, hälsa, miljö och kriminalpolitik. Och han pratade mycket om jobben.

Bland annat gick han till angrepp mot påståenden om att sysselsättningsgraden i Sverige har sjunkit. Han delade upp Sverige i tre delar, unga, mitt i livet och äldre.

– Sysselsättningsgraden har vuxit i alla dessa tre delar, sade statsministern.

Och som vanligt blev det också en hel del prat om ansvar och skryt om hur Sverige klarat finanskrisen bättre än de flesta andra länder.

– När skulderna stiger hos andra så sjunker de i Sverige. Vi har 10 procent lägre statsskuld än när vi tillträdde, sade Reinfeldt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.