Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt svarar på kritiken efter uttalande

Statsministern ansar att hans uttalande om "etniska svenskar" bara handlar om en beskrivning på arbetsmarknaden.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Fredrik Reinfeldt har fått svidande kritik för sitt uttalande om "etniska svenskar".

Själv anser statsministern att han bara beskriver situationen på arbetsmarknaden.

– Jag vill påtala att vi i flera grupper har låg arbetslöshet, säger han till SVT.

Under ett arbetsplatsbesök på måndagen svarade statsministern på TT:s fråga om hur länge man ska vänta innan man stimulerar ekonomin.

Då svarade Reinfeldt:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Statsministern har fått svidande kritik för att han använder begreppet "etniska svenskar", vilket bland annat har lett till uppror på Twitter.

"Beskriver samhällsproblemen"

I en intervju med SVT svarar Reinfeldt på kritiken. Moderatledaren tycker helt enkelt att han beskriver samhällsproblemen så som de ser ut.

– Jag har reagerat på att Stefan Löfven vid ett flertal tillfällen har sagt att Sverige har massarbetslöshet, alltså att vi skulle ha stor arbetslöshet i alla delar av det svenska samhället i alla delar av Sverige, och det menar jag inte stämmer, säger han till SVT.

Statsministern menar att det är stor skillnad på arbetslösheten bland inrikes födda svenskar mellan 25 och 54 år, och utrikes födda i samma ålderskategori.

"Kan använda begreppet"

På frågan om det är klokt att använda begreppet "etniska svenskar", om det stör vissa grupper, svarar han:

Man kan använda begreppet inrikes födda därför att det är en påtaglig skillnad. Jag tror att om man har massarbetslöshet som utgångspunkt för sin politik så föreslår man fel åtgärder eftersom man då tror att vi har breda generella problem i efterfrågan. Men jag vill då påtala att vi i flera grupper har låg arbetslöshet och man talar till och med att vi snart kan ha arbetskraftsbrist i delar av det svenska samhället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.