Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt svarar nu på Moa Hansbacks brev

Moa Hansback, 15, frågade Fredrik Reinfeldt, M, genom Expressen hur en man kan frias efter att ha kört ihjäl hennes kusin.Foto: Ulf Palm

Moa Hansback, 15, frågade Fredrik Reinfeldt, M, genom Expressen hur en man kan frias efter att ha kört ihjäl hennes kusin.

Debattartikeln har fått stort genomslag.

Nu svarar statsministern på Hansbacks frågor.

– Det är väldigt lätt att känna med Moas beskrivning, säger han.

Därför friades han

Vittnen har sagt att det verkade som att 22-åringen ökade farten innan han körde på Emma Karlsson. Men Östersunds tingsrätt ansåg att det är möjligt att mannen växlade ner vilket gjorde att det lät som att crossmotorcykeln ökade farten.

22-åringen sa att han träffades av ett föremål i huvudet innan olyckan vilket rätten menar inte kan uteslutas.

Enligt rätten gjorde 22-åringen inte sig skyldig till ett medvetet risktagande.

Två av nämndemännen ville döma 22-åringen till åtta månaders fängelse för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Därför startade debatten

Moa Hansback skrev ett brev till Fredrik Reinfeldt i mars där hon berättade om dagen då hennes kusin dog.

Hon fick ett svar från en assistent till statsministern som skrev att man inte kan straffas utan en rättegång.

Den 22-årige mannen som körde ihjäl Moas kusin Emma Karlsson frias för brotten relaterade till hennes död.

Moa skriver en debattartikel i Expressen som får stort genomslag.

Fredrik Reinfeldt väljer sedan att svara på hennes öppna brev.

Emma Karlsson, 11, kördes ihjäl i Lillhärdal utanför Sveg i Härjedalen den 21 augusti förra året.

En 22-årig man hade tappat kontrollen över sin crossmotorcykel och kört rakt på Emma.

Emmas familj ville att 22-åringen skulle dömas för vållande till annans död eller dråp - men tingsrätten friade honom för alla brott som hade med Emmas död att göra. I stället fälldes han för misshandel, stöld, skadegörelse och olovlig körning till skyddstillsyn med samhällstjänst i 60 timmar.

I onsdags skrev Emmas kusin och bästa vän Moa Hansback ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt , där hon beskrev sina känslor och ifrågasatte den svenska lagstiftningen.

Stor spridning

Brevet har blivit mycket uppmärksammat och fått stor spridning i de sociala medierna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt svarar nu på Moas frågor i det öppna brevet.

– Det är väldigt lätt att känna med Moas beskrivning av hur hemskt det måste vara att förlora en nära kompis som hon har gjort. Samtidigt så framgår inte exakt av artikeln vad det är egentligen som har prövats och vilken dom som har fallit, säger statsministern.

Kommer du att skriva till Moa?

– Ja, jag tycker naturligtvis att hon ska få ett svar. Men jag vill återigen understryka att exakt vad som har hänt, vad som har varit möjligt att bevisa och vad som egentligen har lagförts är för mig inte alldeles klarlagt.

Kan lagstiftningen på det här området behöva ses över?

– Inte kopplat till det här enskilda fallet men det har vi i andra sammanhang sagt. Vi har bett att titta på straffskärpningar när det gäller bland annat våldsbrott, Moderaterna har sagt att vi är beredda att titta på att utrangera de här så kallade rabatterna som finns kopplade till påföljder för dem som är mellan 18 och 21 år gamla.

– Men återigen, det har inte kopplingar till det här enskilda fallet utan det har vi sagt sedan tidigare. Sedan vill jag påpeka en annan sak. Det är inte alltid bara lagstiftningen det är fråga om. Det handlar också om vad domstolar finner är grund för vad som kan bevisas och hur man också i domskälen resonerar för att använda olika påföljder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.