Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt skällde ut SD-toppen i riksdagen

Under en frågestund i riksdagen skällde statsminister Fredrik Reinfeldt i dag ut Björn Söder (SD) när frågan om romska tiggare kom på dagordningen.

"Ni tar fattiga människor som gisslan för att föra er argumentering framåt, det tänker jag inte delta i", säger statsministern och fick applåder i riksdagen för sin tuffa argumentation mot Björn Söder.

Under statsminister Fredrik Reinfeldts månatliga frågestund hettade det i dag till när frågan om de romska tiggarna fördes på tal av Björn Söder (SD).

"Tycker inte statsministern att det är dags att förbjuda tiggeri i Sverige?" frågar Björn Söder statsministern i riksdagen, men får då minst sagt svar på tal, i flera omgångar.

"Nej det tycker jag inte. Därför att det leder till väldigt vittgående konsekvenser om vi ska förbjuda människor som är fattiga att faktiskt be om hjälp", sa statsministern.

Fredrik Reinfeldt fortsatte bland annat med att säga att han upprörs över hur SD enligt honom gör de fattiga tiggarna till problemet, i stället för att angripa de politiker som är ansvariga för hur deras situation ser ut.

"Det blir en jakt på enskilda som redan är mycket utsatta"

"Angrip de som har makt och inflytande att göra något åt det här. Gör inte människorna till problemet. Det blir en jakt på enskilda som redan är mycket utsatta och så tycker jag inte att vi ska argumentera. Jag förstår att Sverigedemokraterna gör det. Det blir inte en sorts om omsorg om dessa människor, utan som vanligt att försöka bygga upp ett vi och de-tänkande som alltid ligger till grund för Sverigedemokraternas sätt att resonera. Det menar jag är en mycket farlig väg att slå in på", sa statsministern vidare i riksdagen i dag, där han också fick applåder för sin tuffa stil mot Söder.

Men Björn Söder gav svar på tal, och ansåg att statsministerns åsikter var verklighetsfrånvända.

"Jag tycker det är tragiskt att statsministern vägrar att se denna del av verkligheten och fortsätter att ge sitt stöd för att det ska få fortgå", säger Björn Söder bland annat i sin replik om de romska tiggarna.

Jonas Sjöstedt (v) var en av de många på plats som dock stod i statsministerns ringhalva, och berömde senare under frågestunden statsministern för att han röt ifrån mot Björn Söder i frågan.

"Jag vill först uttrycka min respekt för statsministerns föregående replik, det var skönt att höra", sa Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.