Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt ska vinna tillbaka företagarna

Foto: Cornelia Nordström

Nu höjs tonläget i svensk politik - och slaget står om näringslivet.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och det usla opinionsläget har skapat panik i regeringskansliet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partiledarna reser i morgon till Göteborg för att lansera "Framtidsresan" - och vinna tillbaka företagarna, kan Expressen avslöja.

- Desperat, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

På Sveriges nationaldag offentliggör alliansen att de fyra partiledarna nu lanserar ett nytt begrepp: "Framtidsresan" - ett direkt svar på S-ledaren Stefan Löfvens "innovationsresa" genom landet.

Redan i morgon reser Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund till Göteborg - inom ramen för regeringens framtidskommission - för att besöka två innovativa företag. Partiledarna ska bland annat få se hur teknologin för trådlös ljusstyrning utvecklas och marknadsförs. De besöker också ett företag som tillverkar utrustning för att producera komponenter ur metallpulver från digitala tredimensionella modeller.

Det usla opinionsläget för allianspartierna - och Stefan Löfvens öppna flörtande med näringslivet - har utlöst en kris i regeringskansliet som tvingat fram morgondagens gemensamma framträdande.

Företagarna måste vinnas tillbaka, annars är det kört, är analysen.

Vill ta tillbaka initiativet

Om det vore val i dag skulle Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans vara större än de fyra borgerliga partierna, enligt Statistiska centralbyråns viktiga majmätning.

En källa nära statsministern säger att alliansens syfte med morgondagens resa är att ta tillbaka initiativet när det gäller innovationer och företagande.

Och det sker genom öppen och stenhård konfrontation.

- Socialdemokraterna säger att de prioriterar näringslivet men det stämmer inte, de stora satsningarna i deras budget är på annat, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

I Göteborg kommer alliansledarna att offentliggöra ett internt dokument - som Expressen redan tagit del av - som visar att 43 procent av Socialdemokraternas satsningar går till bidrag till människor som inte arbetar.

Har räknat på S-utgifterna

Samtidigt upprepar alliansledarna att de flesta av Socialdemokraternas övriga förslag redan har införts av regeringen eller håller på att införas eller utredas.

Under "Framtidsresan" presenterar regeringen inga egna nya förslag, enligt Expressens källor. Det handlar i stället om att underminera Stefan Löfvens politik.

Av de interna regeringsdokumenten framgår att Moderaterna räknat på de totala utgifterna i Socialdemokraternas höstbudget.

Fredrik Reinfeldt konstaterar bland annat att Socialdemokraterna satsar fem gånger mer på olika typer av bidrag än på infrastruktur, och tre gånger mer på bidrag än på utbildning.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommenterar för Expressen:

- Det verkar lite desperat att de åker alla fyra för att prata innovationer, när vi har en näringsminister bland partiledarna.

- Samtidigt är det ju välkommet att regeringen inte längre kallar näringslivet för ett särintresse.

"Det är viktiga delar"

Carin Jämtin slår samtidigt fast:

- Den som är kunnigast bland våra politiker på innovationer och näringsliv, det är vår partiordförande Stefan Löfven. Jag tror inte hans förtroende i de här frågorna minskar för att alliansen åker till Göteborg.

- Stefan Löfven har satt de här frågorna på kartan och har därmed utmanat regeringens bild av näringslivet som ett särintresse. Det tror jag gör regeringen nervös i det här opinionsläget.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson:

- Forskning och innovation är viktiga frågor för alliansen och sedan 2006 har vi gjort en lång rad reformer för att förbättra näringslivsklimatet i Sverige. Regeringen reformerar utbildningssystemet och kommer i höst med en stor forskningsproposition, det är viktiga delar.

"Båda har kommit till insikt"

Peter Isling är presschef för organisationen Svenskt näringsliv, företagarnas företrädare i Sverige.

- Jag tror att regeringens resa handlar om ett uppvaknande. Och det är jätteintressant.

- Nu har man på båda sidor kommit till insikt om att något måste göras för att få fram fler jobb i landet. Och ska man komma någonstans så har man nu förstått att det privata näringslivet måste växa.

Så vilka tror ni mest på, regeringen eller Socialdemokraterna?

- Vi lägger inga kort någonstans. Men det är viktigt att alla partier ser vad som behövs för att svenska företag ska utvecklas och för att jobben ska komma. Det är sunda tecken vi ser i många partier just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.