"Nu visar Expressen att det är organiserat", säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt, när han i natt informeras om ännu en hatkampanj mot honom, driven av en s-anställd på nätet.
"Nu visar Expressen att det är organiserat", säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt, när han i natt informeras om ännu en hatkampanj mot honom, driven av en s-anställd på nätet.

Reinfeldt: "Så ohyggligt kränkande."

Publicerad
Uppdaterad
Moderatledaren är chockad över pedofilbloggen.
- Det här är värre än den förra mejlkampanjen. Det är så ohyggligt kränkande att bli kallad pedofil.
Sent i går kväll satt m-ledningen i krismöte.
Fredrik Reinfeldt läser Expressens artiklar. Han är tyst en lång stund. Sedan säger han sakta: - Jag vill bara säga att jag är småbarnsförälder. Mina barn är 12, 10 och 5. Att anklaga någon för att vara pedofil... Vad ska jag säga till mina barn? "Din pappa anklagas för att vara en pedofil - så går det till i en demokrati." Vad är detta? Vad är det för människor som tycker sig ha rätten att bete sig hursomhelst? Det är förfärligt.

"Det här är jobbigt"

Politikermasken rinner av honom, och det är en vanlig småbarnspappa som står framför oss utanför sitt hus i Täby i Stockholm. - Folk verkar tro att vi politiker inte är människor och att vi inte har en familj runtomkring oss. Mina barn är läskunniga. Det här är jobbigt. Fredrik Reinfeldt har nyss varit utsatt för en mejlkampanj som s-strategen Mats Lindström låg bakom. - Men det här är ännu värre. Man kallar inte varandra för vad som helst.

Kan polisanmäla

Han funderar på att polisanmäla: - Ja. Har jag blivit kallad pedofil har man klivit långt över gränsen. - Men först vill jag se reaktioner från socialdemokraterna. Och det måste bli av en helt annan karaktär än att det här är en isolerad företeelse. Jag får ha det som utgångspunkt innan jag bestämmer mig om polisanmälan. Jag har inte samlat ihop mig tillräckligt mycket ännu.

Har horn på bilden

Reinfeldt tittar på bilden med rubriken "Lika som bär", den där han jämförs med en man med djävulshorn: - Det här är konsekvent från stora delar av socialdemokratin - att göra mig omänsklig. Man vill ta bort mina mänskliga drag, för att skrämma människor. Att ett grovt språk och personförföljelse skulle höra till ungdomsförbundens kultur håller han inte med om: - Jag vet inte när någon fick rätt att kalla någon för pedofil. Det är ett av de grövsta och allvarligaste brott vi känner till. Någon som lemlästar värnlösa barn... Nej, de har nog missuppfattat det här.

"Skulle bli mörkrädd"

Fredrik Reinfeldt känner till att det skrivs grova saker om honom på nätet. - Folk har sagt till mig att jag inte ska titta för jag skulle bli mörkrädd, och hålla barnen hemma från skolan. Men nu visar Expressen att det är organiserat.
Anna Wahlgren
Anna Wahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag