Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt pressas
att agera mot USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VILL GÅ SAMMAN. Angela Merkel och François Hollande vill få med sig andra EU-ledare för att starta samtal med USA om avlyssningskandalen. David Cameron stöttar beslutet. "Vad det kommer leda till är oklart", säger Fredrik Reinfeldt.
Foto: Thierry Monasse

Fredrik Reinfeldt vet inte om USA har avlyssnat hans mobiltelefon - och han verkar inte vilja veta.

Tyskland och Frankrike vill ha med de andra EU-länderna för att inleda samtal med USA om deras avlyssning - men får kalla handen av Reinfeldt.

Nu pressas statsministern från både oppositionen och alliansen att ansluta sig till EU-jättarnas initiativ.

- Det är beklagligt att den svenska regeringen och Fredrik Reinfeldt verkar ställa sig vid sidan av, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Efter att det genom superläckan Edward Snowden kommit fram att den amerikanska spionorganisationen NSA kan ha avlyssnat 35 världsledare har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick reda på att hennes mobiltelefon kan ha varit avlyssnad ringde hon Barack Obama personligen för att få en förklaring. I går avslöjades också att Frankrike har misstänkt USA för att ha försökt slå till mot den franska presidentens kommunikationsnätverk.

Vill ha ledarna med sig

Det är de två länderna som nu agerar. Angela Merkel och François Hollande har tagit ett initiativ för att inleda samtal med USA om deras avlyssningsverksamhet. Nu vill de ha de andra ledarna i EU med sig.

Fredrik Reinfeldt vet inte om han själv varit avlyssnad och verkar inte heller speciellt intresserad av att få veta. Han ger nämligen Merkel och Hollande kalla handen.

I stället för att delta i initiativet tycker statsministern att Sverige ska följa utvecklingen vid sidan av.

- Att nu Frankrike och Tyskland vid sidan av det väljer att gå vidare har vi bara all anledning att välkomna, men vad det kommer leda till är oklart. Vi får följa det och se vad de kommer fram till, säger Reinfeldt när Expressen träffar honom i Bryssel under EU-toppmötet som avslutades i går.

Kritikstorm i Sverige

Den inställningen har orsakat en kritikstorm hemma i Sverige - både från oppositionen och från den egna alliansen.

- Sverige borde följa med i det här initiativet. Den svenska regeringen bör inte försitta den här chansen, utan ha en klar och tydlig hållning. Det är en hygienfaktor att rikta frågor till den amerikanska administrationen om på vilket sätt Sverige förekommer i deras inhämtning av informationsunderrättelser, säger Centerledamoten Fredrick Federley.

Från oppositionen kräver man att Reinfeldt säger ja till initiativet.

- Sverige ska självklart delta i arbetet att få fram all fakta och få veta hur det faktiskt ligger till i uppgifterna om massavlyssning. Det är beklagligt att den svenska regeringen och Fredrik Reinfeldt verkar ställa sig vid sidan av, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Märkligt av Reinfeldt

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde är inne på samma linje.

- Det är märkligt att Reinfeldt väljer att ställa sig vid sidan av. Den här regeringen har trots allt gjort friheten på nätet till sin stora utrikespolitiska profilfråga, säger han.

Även Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson sluter upp bakom kravet på regeringen.

- Nu tycker jag att också Sverige bör bli en del av den europeiska röst som nu finns, där man ställer frågor till USA om hur det här systemet verkligen fungerar och vad det är man spanar på, säger han till SVT:s "Rapport".

Piratpartiets EU-parlamentariker Christan Engström kallar Reinfeldts agerande för "vidrigt".

- Jag tycker det är en fullständigt vidrig inställning. Självklart ska vi stödja att vi i Europa får veta hur mycket och på vilket sätt amerikanarna har spionerat på oss, säger han.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är också kritisk till regeringens passivitet.

- Man måste ställa sig frågan: om det nu hade varit Putin som hade varit orsak till det här, hade regeringen varit lika stillatigande? Jag ifrågasätter det, säger hon till SVT:s "Rapport".

Bildt inte upprörd

När Expressen träffade utrikesminister Carl Bildt i går var han inte särskilt irriterad över uppgifterna om USA:s avlyssning - även om han själv skulle kunna vara avlyssnad.

- Nej, inte speciellt, måste jag säga. Jag har lärt mig att leva med ett säkerhetsmedvetande där jag inte säger saker på telefon som kan skada Sverige om det kommer till främmande makt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.