Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt på väg bort - EU-jobb kan vänta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olivier Vin / Demotix

Ett toppjobb inom EU kan vänta på statsminister Fredrik Reinfeldt - med stöd av de mäktiga vännerna och kollegorna Angela Merkel och David Cameron.

Redan i mitten av mars väntas Reinfeldt meddela sin plan för avgång som partiledare, enligt personer i hans närhet.

Finansminister Anders Borg uppges vara redo att ta över och valberedningen är beredd, kan Expressen berätta.

– Om partiordföranden väljer att avgå så koncentrerar sig valberedningen i första hand på den posten, säger ordföranden Lars-Ingvar Ljungman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt befann sig i går i Irlands huvudstad Dublin. På eget initiativ reste han dit för att diskutera EU-frågor och unionens långtidsbudget med premiärministern Enda Kenny, vars land nu är ordförande i EU:s ministerråd.

I januari mötte Reinfeldt sin vän, Storbritanniens premiärminister David Cameron, för en öl på ett hotellrum i Davos.

I oktober laddade Reinfeldt upp inför ett EU-toppmöte med en annan vän, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, på läktaren under VM-kvalet som kallats "mirakelmatchen".

Vill ta över efter Barroso

Statsministerns mäktiga vänner kan vara nyckeln till ett toppjobb inom EU som han sedan en tid sett fram emot, enligt Expressens sagespersoner.

Arbetet som ska leda fram till en ny EU-kommission nästa år inleds inom kort.

Fredrik Reinfeldt sägs enligt flera källor vara intresserad av jobbet som EU-kommissionens ordförande efter José Manuel Barroso, som nästa år suttit på posten i tio år.

De moderata företrädarna i Bryssel avfärdar uppgifterna.

– Jag ser inte Fredriks engagemang här som en önskan att göra karriär, säger EU-parlamentarikern Anna Ibrisagic.

Enligt Ibrisagics parlamentskollega, tillika partistyrelseledamoten, Christofer Fjellner förekommer inga spekulationer om att Reinfeldt vill ha ett toppjobb i EU.

– Jag har inte hört något sådant, säger han.

En person inom Moderaterna uppgav i går i tidningen Dagens Industri att "mycket talar för" att Reinfeldt meddelar sin avgång inom kort, "senast i mars".

Statsministern ska, enligt nära medarbetare, ha blivit mycket irriterad över spekulationerna. Men han valde ändå att inte själv lämna några kommentarer eller dementera påståendet.

– Den enkla förklaringen kan vara att han i efterhand inte vill bli anklagad för att ha ljugit, menar en uppgiftslämnare.

I dag upprepar flera personer i statsministerns närhet för Expressen att Reinfeldt kan komma att meddela sin avgång redan i samband med partiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad, 15-16 mars.

– Varför riskera att förlora valet när han kan gå med flaggan i topp, säger en känd M-företrädare som tidigare arbetat nära statsministern.

– Detta är samtidigt kanske sista chansen för honom att avgå inför valet. Stannar han kvar måste han vara beredd att köra en hel mandatperiod till, säger en uppgiftslämnare.

Varken ork eller lust

Väljer moderatledaren att lämna sitt uppdrag då skulle partiledarskiftet sannolikt ske vid Moderaternas arbetsstämma i höst. Det är nästa tillfälle då partiet har möjlighet att hålla fyllnadsval.

Fredrik Reinfeldt anses vara mycket principfast och har tidigare avkrävt blivande statsråd löften om att de är beredda att stanna hela mandatperioden. Väljer Reinfeldt att stanna till valet har han i praktiken garanterat att han vid en valseger stannar som partiledare i fyra år till.

– Ingen i partiet tror att han orkar eller vill köra fyra år till. Men att han skulle bryta mot sina egna principer och avgå ett år efter valet är uteslutet, menar en av statsministerns tidigare medarbetare.

Den uppfattningen delas inte av socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén.

– Jag är helt övertygad om att han är beredd på att köra i fem år till, säger han.

I den moderata riksdagsgruppen vill man inte kännas vid uppgifterna om Reinfeldts framtidsplaner.

– Det pratas inte om detta överhuvudtaget. Min känsla är att det inte är sant, säger Maria Abrahamsson.

Inte heller Hanif Bali säger sig ha hört några diskussioner om partiledarens snara avgång - eller en kandidatur till ett toppjobb i EU.

– Jag önskar att jag kunde klona Fredrik Reinfeldt till allt, men jag tycker att han gör ett väldigt bra jobb som partiledare, säger han.

Kan vara sista chansen

För finansminister Anders Borg, som enligt Expressens källor är beredd att ta över som partiledare och statsminister, kan det vara sista chansen att bli nummer ett.

Vid en valförlust med Reinfeldt som ledare väntas andra falanger ta kommandot. Då kan företrädare som Anna Kinberg Batra, Gunilla Carlsson, Ulf Kristersson eller Catharina Elmsäter-Svärd i stället bli aktuella.

Valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, kommunalråd i M-styrda Vellinge, anses också stå finansminister Anders Borg nära. Han blir en av de första som får veta om Reinfeldt väljer att avgå, enligt Expressens källor.

– Så ser det ut. Fast detta är ju hypotetiskt, säger han.

Men valberedningen är beredd.

– Om partiordföranden väljer att avgå så koncentrerar sig valberedningen i första hand på den posten, säger Ljungman.

DET TALAR FÖR ATT FREDRIK REINFELDT SNART SLUTAR

Fredrik Reinfeldt har den senaste tiden lagt allt mer tid på EU:s arbete och problem och sägs vara intresserad av ett jobb på EU-nivå.

Han har redan blivit historisk som moderat partiledare genom att vinna två val. Varför riskera att förlora i valet 2014 när han kan gå med flaggan i topp?

Reinfeldt har i år varit partiledare för Moderaterna i tio år. Han kvalar därmed in på listan över de partiledare i Europa som suttit längst på sin post.

En given efterträdare finns i finansminister Anders Borg. Enligt Expressens källor är han redo att ta över.

Reinfeldt är mycket principfast. Han har tidigare, inför varje val, avkrävt blivande statsråd löfte om att de är beredda att stanna hela mandatperioden. Om han själv kandiderar 2014 måste han vara beredd att sitta i fyra år till, vilket är uteslutet, enligt Expressens källor.

Flera bedömare anser att det är för sent för Reinfeldt att avgå på stämman valåret 2014. Detta skulle skapa kaos i partiet under valrörelsen.

Köpet av ett hus i Täby, som Expressen berättade om häromdagen, tyder på att han planerar för ett liv där han inte längre bor i statsministerbostaden Sagerska huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.