Reinfeldt på toppmöte: Fler äldre behöver arbeta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I talet tog Fredrik Reinfeldt upp att många regeringar tvingas tänka kortsiktigt för att ta itu med sina kriser.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

I dagarna är den brittiske, de baltiska och de nordiska ländernas statsministrar på plats i Stockholm. Under torsdagen möts de på Fotografiska museet för att diskutera två frågor som är viktiga för framtida tillväxt – kvinnors företagande och hur fler äldre kan jobba längre upp i åldrarna.

– Vissa länder har kommit längre än andra. I Island arbetar till exempel 50 procent av 65–69-åringarna, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han inledningstalade inför ett stort medieuppbåd.

I talet tog Fredrik Reinfeldt upp att många regeringar tvingas tänka kortsiktigt för att ta itu med sina kriser. Men det är också viktigt att blicka framåt och fundera på hur vi åstadkommer långsiktig tillväxt inte bara nästa vår, men också om tjugo år, sade Reinfeldt.

Under förmiddagen ska den brittiske statsministern David Cameron, Danmarks Helle Thorning-Schmidt, Estlands Andrus Ansip, Finlands Jyrki Katainen, Islands Jóhanna Sigurdardóttir, Lettlands Valdis Dombrovskis, Litauens Andrius Kubilius och Norges Jens Stoltenberg delta i olika seminarier för att lyssna på erfarenheter från de olika länderna och diskutera dels hur fler äldre kan stanna längre i arbetslivet och hur vi får fler kvinnor att bli entreprenörer och fler kvinnor på toppositioner.

Fredrik Reinfeldt upprepade i sitt tal det han uttalat sig mycket om under de senaste dagarna – att fler behöver arbeta längre upp i åldrarna, vissa kanske till uppemot 75 års ålder.

– Möjligheter kommer att uppstå om vi är beredda att ifrågasätta våra vanor och ge upp våra fördomar. Vi behöver diskutera hur vi ska uppmuntra entreprenörer som är i 70-årsåldern. Vi behöver också fundera över hur vi kan hjälpa människor att byta yrke när de är kanske 45 eller 55 år gamla, sade Reinfeldt.

Reinfeldt nämnde också att de övriga länderna kanske har något att lära av Lettland och Litauen, där fyra av tio företagare är kvinnor, jämfört med snittet i EU där tre av tio företagare är kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.