Foto: Wiktor Dabkowski
 Foto: Wiktor Dabkowski

Reinfeldt öppnar för  granskning av avtal

Publicerad

Sveriges planer att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien väcker många frågor.

Och parterna skyller på varandra.

Nu välkomnar statsminister Fredrik Reinfeldt en granskning.

– Jag förstår att det ställs frågor med anledning av de uppgifter som kommit fram, säger han.

Ekots avslöjande att Sverige har långtgående planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien har fått stor uppmärksamhet.

Och det har väckt flera frågor.

Bland annat rörande det företag, SSTI, som FOI uppges ha skapats för att "hindra insyn i affären."

– Det är inte olagligt att bilda ett bolag, men man kan ifrågasätta lämpligheten, säger Jan Turvall, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Grundprincipen i Sverige är offentlighetsprincipen, men genom att bilda ett bolag tycks man däremot gå emot andan med öppenhet och vilja undgå insyn, konstaterar han.

"Måste skilja på rollerna"

I korrespondens med Inspektionen för strategiska produkter (ISP), vars tillstånd krävs för vapenexport, angav SSTI adress och telefonnummer till FOI. Så får det däremot inte gå till, anser Tunvall.

– Man måste skilja på rollerna.

Redan i avtalet från 2005 som den socialdemokratiska regeringen slöt fanns planerna att bygga en vapenfabrik.

I avtalets artikel två står det: "Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land."

Produktion av utrustning brukar kräva någon form av fabrikslokaler.

2010 valde den borgerliga regeringen att förlänga avtalet

Förstår frågor

Nu välkomnar statsminister Fredrik Reinfeldt en granskning – av sin egen regering.

– Jag förstår att det ställs frågor med anledning av de uppgifter som kommit fram. Men jag har lärt mig av erfarenhet att invänta till man verkligen belägger och reder ut vem som gjort vad innan vi är färdiga med att konstatera om någon brutit mot någon regel och vilka konsekvenser det ska få.

På frågan om vad riskerna är med att avbryta samarbetsavtalet med Saudiarabien svarade Reinfeldt.

– Den uppenbara risken är att stänger man ned ett avtal av det här slaget så kommer den export som vuxit ganska mycket och som är ganska betydande och som Sverige har på olika områden till Saudiarabien att riskeras. Men vi är inte i läget att föra den diskussionen nu när avtalet gäller till 2015.

Ber FOI redovisa

Försvarsminister Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling skriver på SvD.se.

"Regeringen har inte fattat något beslut om mandat för FOI som går utöver vad som sägs i avtalet om försvarsarbete mellan Saudiarabien och Sverige. Försvarsdepartementet har nu bett FOI att redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag