Reinfeldt om sorgen efter självmordet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SÄKERHETSPÅDRAG. Statsminister Fredrik Reinfeldt anlände i går till Husbygårdsskolan i Kista med livvakter vid sin sida. Före det hade uniformerad polis genomsökt skolgården.
Foto: Suvad Mrkonjic

HUSBY. Statsminister Fredrik Reinfeldt är berörd av självmordet i hans tjänstebostad Sagerska huset.

- Jag vill uttrycka mitt deltagande i sorgen för vaktens familj, säger Reinfeldt när han för första gången kommenterar den tragiska händelsen.

Han är också noga med att påpeka att han känner sig säker.

När statsministern kom till Husby i går för ännu ett besök i den svenska verkligheten var säkerheten som vanligt rigorös. En stor kommendering med uniformerad polis genomsökte skolgården och kringområdet före hans ankomst, civila poliser fanns på skolgården och när han kom till skolan slöt livvakterna från Säkerhetspolisens personskydd upp vid hans sida.

"Ingen möjlighet att påverka"

- Med mitt uppdrag följer vissa villkor och ett uppenbart sånt villkor är att det finns en omfattande säkerhet kring mig, säger Reinfeldt senare till Expressen när han gör ett undantag och uttalar sig om skyddet.

Förra fredagen blev han själv smärtsamt påmind om att skott även kan avlossas innanför det skalskydd som satts upp kring statsministern när en skyddsvakt - en av trotjänarna i skyddet kring honom - sköt sig själv i tjänstebostaden Sagerska huset.

Han är själv noga med att inte lägga sig i skyddet.

- Jag förstår och accepterar att det måste vara så, men jag har ingen möjlighet att påverka det arbetet och jag har inga synpunkter på hur det arbetet utförs, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur har du påverkats av att det här händer så nära inpå dig i tjänstebostaden?

- Vi påverkas som människor naturligtvis om någon annan människa inte mår bra när sånt här händer.

- Men jag vill inte utöver det ge sken av att jag ska styra över eller har synpunkter på hur själva bevakningen i olika delar av mig eller den som har min funktion ska skötas.

Känner du dig säker i din vardag?

- Ja, det gör jag.

Sonen var hemma

En av Fredrik Reinfeldts söner var hemma vid självmordet, men befann sig på ett annat våningsplan. Sonen har inte heller hörts av polisen.

Expressen har varit i kontakt med vaktens familj som inte vill säga något om självmordet. De vill dock tillbakavisa medieuppgifter om att motivet till självmordet skulle bero på ekonomiska bekymmer.

Ett självmord enligt polisen

Strax efter klockan ett förra fredagen hittades vakten död på en toalett bredvid vaktkuren inne i Sagerska huset. Polisen utreder dödsfallet och utgår från att det var ett självmord.

Polisens teori är att skyddsvakten valde att ta sitt liv på Sagerska palatset eftersom han hade tillgång till vapen där. Skyddsvakterna har så kallade stafettvapen som de lämnar över till nästa vakt vid arbetspassets slut.

– Han mådde dåligt, men hade lyckats dölja det väl, säger kriminalkommissarie Olle Pålsson som utreder händelsen till Expressens Åsa Asplid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.