Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt om skandalerna: "Några enstaka fall"

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Tillväxtverket, AP-fonderna, Vinnova och Stiftelsen för strategisk forskning har ätit, druckit och festat för skattebetalarnas pengar.

Fredrik Reinfeldt kommenterar nu händelserna – men tycker inte att det behövs några skärpta regler.

– Jag tycker att det är viktigt att påpeka att det är några enstaka fall, säger han i söndagens Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har avslöjat att flera statliga myndigheter använt skattepengar till att arrangera fester, gå på lyxmiddag och köpa alkohol.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ger nu sin syn på skandalerna.

Reinfeldt säger att det i grunden är bra att det granskas hur skattebetalarnas pengar används. Däremot tycker han inte att det behövs några regelförändringar för att se till att det inte händer igen.

Enstaka fall

– Om vi håller oss till de exempel som varit i Dagens Nyheter är det väl så att det finns exempel på när man inte följer riktlinjer, och då får man rätta till det. Jag tycker att det är viktigt att påpeka att det är enstaka fall, säger han i söndagens Dagens Nyheter.

Reinfeldt fortsätter med att svara på sitt eget ansvar i frågan.

När det gäller ämbetsverk har regeringens detaljstyrning minskat. Därför menar han att det främst är verksamhetschefernas ansvar.

– Vi i regeringen har en påverkan via utnämningsmakten och det har vi också förändrat på senare år med att, som jag tycker, ha en mer professionell och mer öppen rekrytering av verksamhetschefer.

Behöver ni skärpa tillsynen över de statliga stiftelserna?

– Vi uppfattar nog att vi redan gjort den ändringen och att den gjordes, faktiskt, efter kritik från Riksrevisionen, redan för några år sedan. Tillsynen av stiftelser är nu utlagd på sju länsstyrelser och ingen är undantagen.

Varför har ni struntat i Riksrevisionens råd om bättre kontroll över statliga stiftelser?

– Jag tror att vi med de ändringar som gjordes har kommit fram till det som tidigare var kritiken om att vissa stiftelser vad undantagna säger han till Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.