Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt om polisens register över romer

Fredrik Reinfeldt tycker att det är bra att polischefer reagerar tydligt på registreringen av romer.

NEW YORK. Fredrik Reinfeldt kommenterade i natt DN:s avslöjande om registreringen av romer.

– Diskriminering är inte tillåtet i svensk lagstiftning. Jag förstår att det är många människor som ställer sig frågande inför detta, säger statsministern till Expressen.

Fredrik Reinfeldt är i New York för FN:s generalförsamling. Sent i natt svensk tid gav statsministern sin bild av polisens registrering av romer.

– Jag tycker det är bra att så många polischefer reagerat tydligt, polisanmält sig själva, och sagt att detta inte är acceptabelt. Den tydliga reaktionen leder förmodligen nu ändrar detta.

Vad bör göras nu?

– Först måste man konstatera vad som har gjorts och vad som är felaktigt. Och avbryta det. Sedan får vi på andra sätt markera för de som är utpekade att vi är ett inkluderande samhälle.

Vad kunde regeringen ha gjort annorlunda för att ett sånt här register skulle vara otänkbart inom polisen?

– Vi måste ju förutsätta att våra myndigheter – inte minst just poliser – följer svensk lagstiftning. Men det är ju också tydligt att höga polischefer själva har mycket frågande och uttryckt förvåning. Låt oss ta det som en utgångspunkt för att det kommer ske förändringar.

Det som har drabbats har jämfört det här med Hitlertiden och den registrering som gjordes av nazisterna. Vad vill du som statsminister säga till dem som har registrerats?

– Att de nu ska se att vi är ett samhälle och en väl fungerande demokrati som reagerar på detta. Och att svensk lagstiftning gäller lika för alla.

"Det var en chock"

Och det var inte bara Reinfeldt som reagerade över avslöjandet.

– Det var en chock när jag läste tidningen, säger Justitieminister Beatrice Ask (M).

Oppositionen kräver nu svar på hur regeringen tänker tackla övervakningsskandalen.

Flera grundlagsexperter kallar det grundlagsvidrigt, det register över romer som har upprättats hos polisen i Lund.

Justitieminister Beatrice Ask (M) menar att det är helt obegripligt varför det har skapats.

– Det är upprörande av det enkla skälet att vi har lagar i det här landet som inte ger utrymme för den typen av register. Vi har bland annat en modern polisdatalag som är otroligt tydlig kring vad man får göra och inte göra. Det är också så att man inte heller får upprätta register över människor på enstaka känsliga uppgifter av de slag som det är beskrivet i den här artikeln, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.