Förra statsministern Fredrik Reinfeldt frågas ut i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFörra statsministern Fredrik Reinfeldt frågas ut i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Förra statsministern Fredrik Reinfeldt frågas ut i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nyamko Sabuni gästar "Bara politik" med Niklas Svensson i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENNyamko Sabuni gästar "Bara politik" med Niklas Svensson i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nyamko Sabuni gästar "Bara politik" med Niklas Svensson i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Fredrik Reinfeldt vägrar kommentera dagspolitiken – men konstaterar att invandring är bra för Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFredrik Reinfeldt vägrar kommentera dagspolitiken – men konstaterar att invandring är bra för Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Fredrik Reinfeldt vägrar kommentera dagspolitiken – men konstaterar att invandring är bra för Sverige.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Reinfeldt om asylpolitiken: "Ditt livs bästa investering"

Publicerad

Fredrik Reinfeldt jämför asylinvandringen till Sverige med att skaffa barn. 

– De som först sågs som en kostnad blir ditt livs bästa investering, säger den förra statsministern i kvällens "Bara Politik". 

Han vägrar samtidigt att besvara kritiken från sin tidigare integrationsminister Nyamko Sabuni. 

 

"BARA POLITIK" ONSDAG 29 NOVEMBER – se hela programmet här!

När Fredrik Reinfeldt gästar Expressens politikmagasin "Bara Politik" på onsdagskvällen är han tydlig med att han inte vill kommentera dagspolitiken.

– Jag vill inte bli en av dem som kommenterar och tycker om vad som en gång var, säger han.

Detsamma gäller kritiken mot hans och alliansregeringens politiska beslut under åren 2006-2014, som enligt Reinfeldt beror på att det hänt "nya saker" och "påförts ny kunskap". 

– Sett i ljuset av det nya så är det lättare att kritisera det som varit. Rätt ofta är det ett helt annat samhällsklimat. 

Fredrik Reinfeldt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Reinfeldt: "Jag bidrar med ny energi"

Fredrik Reinfeldt kritiserar samtidigt indirekt de partikamrater som i dag tar avstånd från hans politik under regeringsåren. 

– Samma personer som har stött den kan vara de som ifrågasätter, men jag försöker inte att leva efter den regeln. Jag bidrar med ny energi i nya roller i stället, säger han i kvällens program. 

 

LÄS MER: Reinfeldt: "Därför måste du jobba till 75"

 

En av de som nyligen kritiserade alliansens partiledare var tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni, som satt i Fredrik Reinfeldts regering. 

– Rädslan för ett växande SD fick partiledarna att välja fel väg när det gäller integrationspolitiken, sa hon i "Bara Politik" den 15 november. 

Fredrik Reinfeldts svar i dag: 

– Jag har den största respekt för Nyamko Sabuni och andra som också vill diskutera olika avvägningar bakåt i tiden, men jag har valt att inte göra det.

 

SE TIDIGARE AVSNITT • Här hittar du "Bara Politik"

 

Du har många gånger sagt att migration är bra för Sverige, inte minst ur ekonomisk synpunkt. Vad menar du med det?

– Med det menar jag att Sverige, förutom den korta tid då en dryg miljon lämnade Sverige för USA för att det var fattigt, har varit ett invandringsland. Ett land som har stått öppet för människor som kommit från hela världen, som kommit in i vårt samhälle och blivit en del av vårt land, kallat sig svenskar och hjälpt till att bygga välfärd med sina insatser och arbete. 

Samtidigt är det ett faktum att bara under 2016 uppgick Migrationsverkets kostnader till 59 miljarder kronor – tio miljarder mer än hela försvarsbudgeten. Är det rimligt att Sverige har ett så stort åtagande?

– Som sagt, jag aktar mig för att diskutera dagspolitiken. Men jag vill understryka att det är ju väldigt få som sätter barn till världen som säger: ”Jag är egentligen tveksam för det är rätt dyrt att ha barn, vad ska det vara bra för? Ska man stå ut med de här kostnaderna de första åren? Det är mycket blöjor och så där." 

Reinfeldt: "Ditt livs bästa investering"

– Den som har lite större syn vet ju att barn växer upp och blir vuxna, de skaffar jobb och bidrar till samhället, och en dag visar det sig att det är de som hjälper dig. De som först sågs som en kostnad blir sen ditt livs bästa investering. 

 

LÄS MER: Fredrik Reinfeldt om barnet med Roberta Alenius

 

I slutändan är det en bra affär?

– Av det enkla skälet att människor är påverkbara. Människor vill, de flesta av oss, göra nytta för samhället, leva bra liv och det bidrar också till att andra får det bättre. 

Utfrågningen av Fredrik Reinfeldt i "Bara Politik" sänds i Expressen TV och i ComHem, kanalplats 43, klockan 19.00 på onsdagskvällen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag