Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt och Löfven
i bråk om försvaret

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade om ÖB som ett "särintresse" på en presskonferens i dag.

Det fick S-ledaren Stefan Löfven att ryta till.

– Det är inte ett särintresse, det är ett nationellt intresse, säger Löfven till TT och hävdar att det är mycket oroväckande att Sveriges regeringschef uttrycker sig så.

Det var i en intervju med Svenska Dagbladet 2 januari som ÖB Sverker Göranson sade om Sveriges förmåga:

Stefan Löfven.Foto: Daniel Malmberg
"Vi kan försvara oss mot ett angrepp mot ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand."

Uttalandet gjorde att ÖB började utredas för brott mot rikets säkerhet.

Samtidigt har flera utspel gjort om Sveriges försvar.

På en pressträff i dag ville statsminister Fredrik Reinfeldt tona ner hela affären, och talade om ÖB som ett "särintresse" bland andra i raden av myndigheter som vill ha mer pengar.

Det är så det ska vara, det är deras uppgift att argumentera utifrån sin verksamhet. Men politikernas roll är en annan.

– Det politiska ansvaret är att balansera intressen mot varandra, säger Reinfeldt och återkommer till att det enligt honom finns en bred politisk samsyn om hur mycket pengar försvaret och vilken inriktning ska ha.

Medger kritik

– Jag menar att vi gradvis höjer vår försvarsförmåga och gör oss relevanta mot den typ av hot som vi nu har. Det är viktigt att rusta sig för morgondagens hot snarare än att bli kvar i tankar om hur det en gång såg ut, säger statsministern.

Han medger att det i hans eget parti finns de som kritiserar försvarspolitiken, som Expressen.se tidigare skrivit om, och hävdar att de inte känner igen partiet. Men, säger han, under tio år som partiledare har han gång på gång talat om att M står för förändring för att möta nya krav.

– Förändring gör ont. Men jag hittar inte på en massa saker och skickar inte ut en massa M-folk som lovar en massa saker.

Löfven förstår inte

S-ledaren Stefan Löfven förstår inte varför Fredrik Reinfeldt talar om försvaret och dess företrädare som ett särintresse.

– Det är inte ett särintresse, det är ett nationellt intresse, säger Löfven till TT och hävdar att det är mycket oroväckande att Sveriges regeringschef uttrycker sig så.

– En av regeringens viktigaste uppgifter är att se till att försvaret är bra, säger Löfven.

Löfven hävdar att den borgerliga regeringen missköter försvarsfrågan och skapar osäkerhet om framtiden. Och regeringen vill inte ta emot den utsträckta hand som Socialdemokraterna, enligt Löfven, har erbjudit för att lösa oklarheter om hur nya materielinköp och nya Gripen-plan ska finansieras.

Kan man inte säga att försvaret är ett särintresse om man ställer det i raden av myndigheter som vill ha pengar?

– Nej, nej, nej, det är försvaret vi pratar om, säger Löfven.

"Bara SD som hävdar det"

Samtidigt tycker Reinfeldt att debatten om försvaret, utifrån talet om rysk upprustning och hur länge Sverige skulle kunna stå emot ett anfall, är lite konstig. Själv ser han inte, säger han, ett läge där Sverige ensamt skulle utsättas för ett riktat anfall i syfte att ta svensk mark. Därför kan inte Sverige ha ett försvar inriktat på det.

Inte bara ÖB utan även företrädare för Reinfeldts regeringspartners Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern, har uttryckt oro över förmåga och resursbrist.

Reinfeldt hävdar att han, under 7 år som statsminister, inte hört något krav från allianspartierna om mer pengar till försvaret.

– Inte heller i riksdagen finns det partier som hävdar det, mer än Sverigedemokraterna, vars förslag bygger på en helt orealistisk budget, säger Reinfeldt.

Vad tycker du om ÖB:s uttalande om en veckas försvarsförmåga?

– Jag vill inte recensera det. Men för mig är viktigt att understryka att vi har ett försvar som är förankrat i Sveriges riksdag, det finns få andra områden där partierna i grunden är så överens som om försvarets ekonomi, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag