Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt och Borg offrar Maud Olofsson

Håller sig undan. Maud Olofsson ställer inte upp på några intervjuer om Nuon-affären.
Foto: Emil Nordin
Tomt. Expressen sökte Maud Olofsson i hemmet i Högfors utanför Robertsfors i går, men förgäves.
Foto: Suvad Mrkonjic
Ställd mot väggen. I går frågades Fredrik Reinfeldt ut av konstitutionsutskottet...
Foto: Janerik Henriksson
...och gav samma besked som Anders Borg om Nuon-affären: Han fick information om jätteaffären genom medierna.
Foto: Jens L'Estrade
Konstitutionsutskottet.
Foto: Janerik Henriksson

Fredrik Reinfeldt slår fast i KU-förhör att han inte kände till Vattenfalls köp av Nuon - vilket återigen lägger skulden på Maud Olofsson.

Maud Olofsson hävdar däremot att beslutet var förankrat i regeringen.

- Det är helt omöjligt att båda versioner stämmer, säger Hans Hoff, S, ledamot i konstitutionsutskottet.

Nu visar nya dokument att finansdepartemementet fick information om affären två veckor innan Vattenfall skulle lägga budet, uppger SVT.

Den centrala frågan när Fredrik Reinfeldt förhördes i konstitutionsutskottet (KU) om Nuon-affären var om, och när, han fick kännedom om statliga Vattenfalls köp av holländska Nuon.

- Min minnesbild är att jag nåddes av informationen via medierna, sade Fredrik Reinfeldt efter förhöret men ville inte svara på om han blev förvånad.

Statsministern ville heller inte svara på om han kontaktat Maud Olofsson när han fick höra om 97-miljardersaffären, eller varför han lät henne sitta kvar som näringsminister.

- Jag har i dag till konstitutionsutskottet sagt att vad jag underhandlar om med regeringskolleger väljer jag att inte säga något om, säger Reinfeldt.

Enligt statsministern är näringsdepartementets anteckning om att regeringen var informerad felaktig. Därmed faller skulden åter på förra näringsministern Maud Olofsson (C). Hon ska, enligt uppgifter till SVT, vara mycket upprörd över att bli utpekad som syndabock av M-ministrarna.

Samtidigt kommer nya uppgifter som tycks stödja Maud Olofssons version av händelserna. Finansdepartementet fick information två veckor innan Vattenfall skulle lägga budet på Nuon, rapporterar SVT som uppger att man tagit del av nya dokument.

Källa: Fler var informerade

En källa inom Socialdemokraterna berättar dessutom för Expressen att det finns dokument på att Maud Olofssons statssektreterare Ola Alterå informerade partiledarna i alliansen, deras pressekreterare, Karin Pilsäter (FP) som då var ordförande i näringsutskottet och Tomas Eneroth (S) som då var vice ordförande i utskottet om att köpet skulle genomföras.

- Diariet stämmer med Tomas Eneroths egna anteckningar om att han blivit informerad. Det man reagerar över och som är konstigt när Reinfeldt och de säger att de inte visste något är att man informerat oppositionen innan köpet genomfördes, säger källan till Expressens Johanna Cardell.

Tomas Eneroth säger till Aftonbladet att han "vill minnas" att han blev uppringd av Ola Alterå.

- Om uppgifterna från Borg och Reinfeldt stämmer, att de fick veta om affären först via medierna, är det ännu mer anmärkningsvärt att presstjänsten och vi i utskottet ska ha fått information före dem, säger han till tidningen.

Tidigare i veckan hävdade finansminister Anders Borg i KU att han inte var informerad.

- Varken jag eller min då ansvarige statssekreterare hade information om att den här ägarsamordningen skulle göras. Vi fick information om att affären skulle göras i samband med att den blev offentlig, sade Borg.

Blev överraskade

Bo Netz, tidigare chef för finansdepartementets budgetavdelning, den avdelning som tog emot dokumentet, säger att han och Anders Borg trots detta blev förvånade när affären gjordes upp, rapporterar SVT.

- Vi fick ju aldrig det där skarpa läget som gör att ett besked ska förankras med Finansdepartementet och då vi tar frågan till vår politiska ledning som då var Anders Borg, säger Bo Netz till SVT.

Inget regeringsbeslut

Beslutet att köpa Nuon togs av Vattenfalls styrelse. Det fattades aldrig något regeringsbeslut i frågan, vilket statsministern framhöll i förhöret och lade fram som bevis för att det heller inte fanns något beredningsärende som skulle ha gjort att fler var informerade.

Konstitutionsutskottet har nu att ta ställning till en rad frågetecken kring fiaskoköpet av Nuon. Bland annat den promemoria som upprättades på näringsdepartementet i februari 2009. I akten står att Maud Olofsson informerade övriga partiledare, det så kallade inre kabinettet: "Återkoppling från pol.ledn (MO:s samtal med FR,IK). Finns ej skäl att säga nej till affären". Regeringens representant i Vattenfalls styrelse, Viktoria Aastrup var den som gjorde anteckningen. Hon har också bekräftat för KU skriftligen att hon står fast vid innehållet.

Skyller på mänskliga faktorn

Fredrik Reinfeldt sade i KU-förhöret att den mänskliga faktorn kan ha legat bakom den enligt honom felaktiga anteckningen.

- Jag vet inte grunderna för hur den anteckningen uppkommit men det återspeglar inte vare sig hur beslutsfattandet går till eller hur det gick till i det här fallet, sade Fredrik Reinfeldt.

Statsministerns version får stöd av finansminister Anders Borgs vittnesmål i tisdagens förhör, som i sin tur får stöd av förre budgetchefen Bo Netz i en intervju med di.se.

S-ledamoten Hans Hoff beskriver affären som en skandal med motstridiga uppgifter.

- Det är helt omöjligt att båda versioner stämmer. Det är svårt att ta in att det skulle vara lögner i regeringsdokumenten, säger Hans Hoff.

- Statsministern säger en sak, tjänstemannen en annan. Det man kan säga är att vad Maud Olofsson har sagt i medierna stämmer överens med loggen och tjänstemannens bekräftelse av den, så långt kan man komma, säger han.

Efter förhöret med Fredrik Reinfeldt beslutade KU att inte kalla Maud Olofsson igen.

- Vi kan inte få med hennes bild i utredningen. Det gör att hennes ord och det hon har sagt i andra sammanhang inte kan väga lika tungt när hon har valt att inte vara med. Det är en skandal att hon inte gör det. Hon var vice statsminister och det är en självklar sak att ställa upp på riksdagens granskning, säger KU:s ordförande Peter Eriksson.

"Praxis att komma"

Statsvetaren Magnus Isberg, tidigare kanslichef i KU, anser att det är "olyckligt" att Maud Olofsson inte kom till konstitutionsutskottet.

- Praxis är att man kommer till KU, oavsett om man är sittande minister eller har avgått. Det anses helt naturligt att den som granskas kommer och lägger fram sin syn på saken. Men det går inte att straffa den som inte kommer, säger docent Magnus Isberg till Expressens Arne Lapidus.

Politikerna om Nuon

Maud Olofsson: "Förankrade beslutet"

När det är större frågor av den här karaktären frågar man naturligtvis ägaren. Och då ställde jag kontrollfrågor därför att jag var väldigt tveksam till den här affären. Kan ni klara avkastningen om ni gör den här investeringen och fick till svar "ja". Det förankrade jag naturligtvis med dem som sitter i regeringen.

Före detta näringsminister Maud Olofsson i Ekot, Sveriges Radio, 19 februari 2013


Anders Borg: "Hade ingen kännedom"

I samband med att jag nåddes av de här medieuppgifterna så ringde jag till ett antal personer för att kontrollera det här, bland annat till statsministern och han uppgav att det här var ny information för honom. Jag hade ingen kännedom om ställningstagandet och förvärvet innan det blev offentligt.

Finansminister Anders Borg i konstitutionsutskottet den 15 april 2014


Fredrik Reinfeldt: "Ingen information"

Vi har påpekat brister i själva beredningen. En gemensam beredning används när flera departement är inblandade. Det finns inga beslut om det. Jag hade ingen information, men det hade inte spelat någon roll, för det är inte grund för beslutsfattande i regeringen. Det enda jag hade sagt skulle ha varit: Är detta berett ordentligt?

Statsminister Fredrik Reinfeldt i konstitutionsutskottet den 17 april 2014

Nuon-affären steg för steg

Februari 2009: Rekordaffären

Statliga Vattenfall köper holländska Nuon för nästan 89 miljarder kronor netto vilket är den hittills största kontantaffären i Sverige. Sedan dess har värdet på Nuon skrivits ned med minst 30 miljarder kronor. Innan köpet gjordes varnade bland annat en tjänsteman på näringsdepartementet för att Nuonköpet skulle kunna leda till miljardförluster.


Februari 2013: Olofsson anmäls

Miljöpartiet anmäler den förra näringsministern Maud Olofsson för att ha fattat beslut i strid med departementets rekommendationer och regeringens principer för statligt ägande. De tycker att det är upprörande och oansvarigt av regeringen att hantera en affär som de visste var riskabel och förmodligen inte heller lönsam.


Juli 2013: Felaktiga dokument

Finansmarknadsministern Peter Norman (M) menar att regeringens egna dokument som säger att Vattenfalls styrelse fick klartecken att genomföra köpet är felaktiga. De politiska utspelen fortsätter och Stefan Löfven säger till Expressen att det luktar väldigt illa om affären och att det måste utredas.


Mars 2014: Olofsson vägrar svara

Det blir känt att Maud Olofsson vägrar infinna sig i KU och svara på frågor om Nuonaffären. I stället har hon skickat ett brev där hon skriver att det gått så många år efter affären och att hon inte har varit inne i ärendet på länge vilket hon menar skulle göra det svårt att svara på frågor.


April 2014: Förhören i KU

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg frågas ut i KU. De säger att de inte blev informerade om köpet av Nuon utan att de fick reda på det först det blev offentligt. Detta strider däremot mot ett tidigare PM från regeringen där det står att Maud Olofsson har informerat det inre kabinettet. Anders Borg har också sagt i utfrågningen att Maud Olofsson inte har gjort en beredning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.