Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldt: Naturligtvis oacceptabelt

"Naturligtvis occeptabelt", säger Reinfeldt om uppgifterna om att Merkel avlyssnats. Foto: Stefan Jerrevång / Tt

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte spekulera alltför mycket kring uppgifterna om att USA:s underrättelseverksamhet NSA har avlyssnat förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Men om det stämmer är det illa, anser han.

– Det är naturligtvis oacceptabelt. Vi ska inte bete oss på det sättet mot varandra, säger Reinfeldt när han anländer till Bryssel.

Tror du att din mobil är avlyssnad?

– Det vet jag inte, säger Reinfeldt.

– Jag noterar att det amerikanska svaret är att det inte stämmer, så jag vill inte spekulera i det.

Fredrik Reinfeldt hänvisar till president Barack Obamas besök i Stockholm nyligen, då den amerikanske presidenten sade att USA har en enorm kapacitet till övervakning, men att USA inte ska göra allt bara för att landet har kapacitet till det.

– Alla länder ägnar sig åt signalspaning, vi har gjort det under lång tid. Det viktiga är att det omgärdas av bra reglering i lagstiftning och att det finns integritetsspärrar, säger Reinfeldt.

– Signalspaning ska användas i akt och mening att förebygga grov organiserad brottslighet, terrorism och risk för krig, inte för att avlyssna varandras folkvalda ledare.

"Försiktig med att spekulera"

EU-toppmötet som börjar i eftermiddag har en spretig dagordning med i princip inga beslutspunkter. Nu har frågan om USA:s misstänkta avlyssning av Merkels mobil seglat upp som en het fråga. Frankrikes president François Hollande har redan på förhand aviserat att han vill diskutera NSA och dataskydd. Han och Merkel ska nu ha ett förmöte innan toppmötet startar.

Fredrik Reinfeldt vill inte spekulera om hur uppgifterna om misstänkt NSA-avlyssning av EU-ledare kan påverka relationerna mellan EU och USA. Till exempel har viktiga och besvärliga frihandelsförhandlingar precis startat.

– Jag tycker inte att man ska koppla ihop detta, säger Reinfeldt.

– Jag tycker att man ska vara försiktig med att spekulera i vad som hänt.