Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt: Nätet får
inte vara en frizon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

Fredrik Reinfeldt är oroad över näthatet.

Och medger att det svenska samhället inte har hängt med i den tekniska utvecklingen.

– Det verkar finnas en sorts attityd hos en del av de som skriver att man kan skriva vad som helst. Att det är någon sorts frizoner, sade Fredrik Reinfeldt i en intervju i SVT:s "Gomorron Sverige"i morse.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sällar sig till den skara som kämpar mot näthatet. I torsdagsmorgonens "Gomorron Sverige" pratade han bland annat om det absurda i att det blivit vardag för många unga tjejer att få utstå hot och kränkningar på nätet.

– Det verkar finnas en sorts attityd hos en del av de som skriver att man kan skriva vad som helst. Att det är någon sorts frizoner. Att här gäller inte svensk lag och här kan man uttrycka sig hursomhelst, säger statsministern i "Gomorron Sverige" och fortsätter:

– Det är alldeles uppenbart att här har inte vårt samhälle hängt med i utvecklingen och markerat att vi har precis samma uppfattning om vad vi säger till varandra på nätet som annars.

Kan inte utesluta politiska åtgärder

Trots att Reinfeldt ser allvarligt på problemet berättade han inte om man arbetar för att försöka vidta några politiska åtgärder:

– Det ska jag inte utesluta, vi har en väldigt kraftig ställning för yttrandefrihet och det ska vi naturligtvis vara rädda om, men här har en ny form av samhällsmoral utvecklats där man tycker att det här är en frizon för att uttrycka vad man vill. Det ska vi inte acceptera och det kan inte bara rättsväsendet rätta till var och en av oss som medborgare måste säga att det inte är en acceptabel uppfattning, sade Reinfeldt i "Gomorron Sverige".

"Redan kriminellt att hota"

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är dock inte säker på att det är lagändringar som behövs, utan påpekar att ett hot alltid är ett hot - oavsett var hotet sker någonstans:

– Frågan är om det verkligen är nya lagar som behövs, eftersom det redan är kriminellt att hota, och att skriva så här otroligt sexualiserade saker till andra människor som i exemplen som tas upp i "Uppdrag Granskning". I dag är det här en prioriteringsfråga för rättsväsendet, vilka fall av hot och kränkningar som ska prioriteras att man utreder, säger Nils Funcke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.