Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Reinfeldt: Nätet får
inte vara en frizon

Publicerad

Fredrik Reinfeldt är oroad över näthatet.

Och medger att det svenska samhället inte har hängt med i den tekniska utvecklingen.

– Det verkar finnas en sorts attityd hos en del av de som skriver att man kan skriva vad som helst. Att det är någon sorts frizoner, sade Fredrik Reinfeldt i en intervju i SVT:s "Gomorron Sverige"i morse.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sällar sig till den skara som kämpar mot näthatet. I torsdagsmorgonens "Gomorron Sverige" pratade han bland annat om det absurda i att det blivit vardag för många unga tjejer att få utstå hot och kränkningar på nätet.

– Det verkar finnas en sorts attityd hos en del av de som skriver att man kan skriva vad som helst. Att det är någon sorts frizoner. Att här gäller inte svensk lag och här kan man uttrycka sig hursomhelst, säger statsministern i "Gomorron Sverige" och fortsätter:

– Det är alldeles uppenbart att här har inte vårt samhälle hängt med i utvecklingen och markerat att vi har precis samma uppfattning om vad vi säger till varandra på nätet som annars.

Kan inte utesluta politiska åtgärder

Trots att Reinfeldt ser allvarligt på problemet berättade han inte om man arbetar för att försöka vidta några politiska åtgärder:

– Det ska jag inte utesluta, vi har en väldigt kraftig ställning för yttrandefrihet och det ska vi naturligtvis vara rädda om, men här har en ny form av samhällsmoral utvecklats där man tycker att det här är en frizon för att uttrycka vad man vill. Det ska vi inte acceptera och det kan inte bara rättsväsendet rätta till var och en av oss som medborgare måste säga att det inte är en acceptabel uppfattning, sade Reinfeldt i "Gomorron Sverige".

"Redan kriminellt att hota"

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är dock inte säker på att det är lagändringar som behövs, utan påpekar att ett hot alltid är ett hot - oavsett var hotet sker någonstans:

– Frågan är om det verkligen är nya lagar som behövs, eftersom det redan är kriminellt att hota, och att skriva så här otroligt sexualiserade saker till andra människor som i exemplen som tas upp i "Uppdrag Granskning". I dag är det här en prioriteringsfråga för rättsväsendet, vilka fall av hot och kränkningar som ska prioriteras att man utreder, säger Nils Funcke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag