Reinfeldt mordhotad på Björn Söders Facebooksida

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) mordhotas i en kommentar till en statusuppdatering på Facebook skriven av SD-partisekreteraren Björn Söder.

Kommentaren låg ute i flera timmar innan Sverigedemokraterna reagerade.

Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare och gruppledare i riksdagen, publicerade runt midnatt natten till torsdagen en kritisk statusuppdatering om Fredrik Reinfeldt på Facebook. Inlägget möttes snabbt av flera kommentarer.

En av dem kan tolkas som ett direkt mordhot riktat mot statsministern. Skribenten skriver nedsättande om Reinfeldt och berättar att om han bara hade sju dagar kvar att leva och om han förfogade över ett automatvapen skulle han inte tveka att göra "Sverige till ett bra land för alla".

"Har inte sett den"

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen kallar kommentaren "uppenbart olämplig" och tror att Björn Söder inte ens är medveten om den.

– Han har garanterat inte sett den, säger Martin Kinnunen.

– Det här är anspelningar som definitivt kan tolkas som hotfulla, så det är klart att den ska tas bort.

Han påpekar att kommentaren skrevs sent på kvällen och förklarar att Björn Söder förmodligen inte har loggat in på Facebook under torsdagsmorgonen. Då hade han genast raderat den, menar Martin Kinnunen.

– Kommentarer på Facebook förhandsmodereras inte. Man kan inte ta ansvar för dem. Däremot kommer sådana kommentarer naturligtvis att tas bort så fort de upptäcks.

Efter Expressen.se:s samtal med Martin Kinnunen tas kommentaren bort. Innan dess hade den varit fullt synlig på Björn Söders officiella Facebooksida i cirka elva timmar.

Hur Björn Söder själv ser på det som skrivits i anslutning till hans statusuppdatering är oklart. Expressen.se har utan framgång sökt honom på torsdagsförmiddagen.

"Tar avstånd från hot"

– Jag tror att alla förstår att Björn Söder inte vill ha några sådana kommentarer på sin Facebooksida och att han tar avstånd från alla former av hot, säger Martin Kinnunen.

På statsministerns kansli vill man inte uttala sig om mordhotet. Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg vill inte heller säga något om hur den generella hotbilden mot statsministern ser ut.

– Alla säkerhetsfrågor får du prata med säkerhetspolisen om. Det är ingenting vi kommenterar, det gör vi aldrig, säger Markus Friberg.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem ser kommentaren på Björn Söders Facebook-sida som ett mordhot, och tycker att det ska tas på allvar.

– Det kan inte tolkas på ett annat sätt än som ett hot att ta honom av daga och det bör föranleda en polisanmälan. Säpo borde också kopplas in, säger han och fortsätter:

– Sådana här typer av hot kan också vara ämnat att skapa en spridningseffekt av hat där vem som helst kan nappa och finna anledning att verkställa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.