Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldt: "Le Pen är nog väldigt tacksam"

Fredrik Reinfeldt kommenterar franska valet i TV4:s "Nyhetsmorgon". Foto: TV4.
Marine Le Pen. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har hettat till ordentligt mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron inför söndagens presidentval.

Le Pens beskyllningar mot Macron i tv har lett till både polisanmälan och förundersökning.

Efter debatten ökar nu Macron sitt försprång till motståndaren, trots Le Pens påståenden.

– Le Pen är nog väldigt tacksam att det i franska medier två dagar före valet pratas om hans bakgrund som bankir och eventuella konton, säger förre statsminister Fredrik Reinfeldt i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Emanuel Macron gick segrande ur tv-debatten inför den avgörande omgången i det franska presidentvalet, ansåg tittarna. Han har dessutom ett övertag, enligt opinionssiffrorna. Det har dessutom hettat till ordentligt i sista stund mellan de båda kandidaterna sedan Marine Le Pen insinuerat att motståndaren har bankkonto på Bahamas – något som lett till både polisanmälan och förundersökning om misstänkt "spridande av falsk information" från Macron-lägret.

Valet är således långt ifrån avgjort på förhand – och kan bli en riktig rysare.

Trots det har stödet för Macron ökat efter onsdagskvällens tv-debatt, visar en färsk opinionsundersökning för BFMTV:s räkning. 62 procent uppger att de kommer rösta på Macron på söndag, jämfört med 38 procent för Le Pen. Macrons stöd har därmed ökat med tre porcentenheter jämfört med en mätning som BFMTV publicerade i förrgår.

"En avgrundsdjup skillnad"

Fredrik Reinfeldt som gästade TV4:s "Nyhetsmorgon" på fredagsmorgonen vill inte utse någon vinnare på förhand.

– Över hälften av väljarna röstade inte på någon av de här kandidaterna. Och det är många som är ute och rör på sig nu och ska hitta någon ny kandidat att rösta på i andra hand. Det finns spekulationer om att många kommer att stanna hemma.

Emmanuel Macron. Foto: Frederic Scheiber / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Reinfeldt säger att han aldrig tidigare sett en så avgrundsdjup skillnad mellan två kandidater i det franska presidentvalet som just i år.

"Risk att man löper i väg med siffror"

Den förre statsministern är inte heller förvånad att debatten mellan Macron och Le Pen skenat i väg.

– Det finns en risk att man löper i väg med siffror och uppgifter i upphetsningen. Det finns det absolut. Att hon fäster vid honom att han har en bakgrund som bankir på Rotschildbanken – det tror jag är högst medvetet. Hon är nog väldigt tacksam att det i franska medier två dagar före valet pratas om hans bakgrund som bankir och eventuella konton i stället för att prata om Frankrikes djupgående ekonomiska problem och vad det är för typ av reformprogram de vill se.