Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt kritiseras – "törs han inte?"

Programledaren Anna Hedenmo sågar Reinfeldts intervjuer med makthavare.
Foto: Cornelia Nordström
Hon undrar om han saknar modet att ställa tuffa frågorna i ett Facebook-inlägg.
Foto: Christian Örnberg

Fredrik Reinfeldts intervjuer i SVT:s Toppmötet sågas av kanalens egen programledare Anna Hedenmo.

Hon dömer ut det som ofattbart att den forne statsministern missar kritiska frågor som bör ställas till de makthavare han intervjuar.

"Vill han inte? Törs han inte?", frågar Hedenmo i ett Facebook-inlägg.

I SVT:s program "Toppmötet" intervjuar Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt internationella makthavare på bästa sändningstid.

Under de senaste veckorna har SVT sänt intervjuer med både Anders Fogh Rasmussen, tidigare dansk statsminister och generalsekreterare för Nato, och Condoleezza Rice, tidigare amerikansk utrikesminister.

Men programmet har också fått kritik för att vara för lättsamt - utan kritiska frågor.

Efter fredagskvällens avsnitt med Storbritanniens premiärminister Tony Blair har även SVT:s egen programledare Anna Hedenmo fått nog.

Hedenmos kritik mot Reinfeldt: Ofattbart

I ett Facebook-inlägg riktar Hedenmo svidande kritik mot både SVT och Reinfeldt:

"Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte?"

"Och varför krävde inte SVT ett kritiskt förhållningssätt när Irakkrigets tillskyndare och arkitekter skulle intervjuas?"

Hon avslutar sågningen med orden:

"Den kollegiala tonen – som ju är seriens fundament – hade absolut överlevt ett nyfiket borrande i de mest brännande frågorna. I stället fick vi inställsamhet”https://twitter.com/AHedenmo/status/817277998038654976


"Inget ifrågasättande"

Anna Hedenmo var även kritisk i ett Facebook-inlägg mot Reinfeldt efter intervjun med Condoleezza Rice:

"Nej, Fredrik Reinfeldt är ingen intervjuare. När han möter fd utrikesminister Condoleezza Rice finns inget kritiskt öga, det bränner aldrig till, inget ifrågasättande. Och detta trots att hans intervjuobjekt bär ett stort ansvar för det förödande Irakkriget".

Men Hedenmo lade också till i sin Facebook-uppdatering:

"Och - till de som upprört krävt att SVT ska låta proffsen göra dessa intervjuer - well, försök få Tony Blair eller Condoleezza Rice på kroken så får ni se hur lätt det är!"

Kritiserade "fjäsket"

Få journalister i Sverige har mer intervjuerfarenhet än Anna Hedenmo. Som programledare för Agenda faller det ofta på henne att intervjua de tyngsta politikerna för SVT:s räkning, och hon har också lett intervjuprogrammet "Min sanning".

Det är inte första gången Hedenmo ryter till mot den egna arbetsgivaren. För fem år sedan kritiserade hon SVT för att fjäska för mycket för kungafamiljen. I en intern debattartikel bävade hon för att kronprinsessan Victoria skulle bli gravid.

"Är detta verkligen värdigt en nyhetsredaktion? Och vad väntar oss nu – dagligt baby-extra till frukosten?" skrev Hedenmo då.

Sågningen av Toppmötet får Anna Hedenmo själv stå för, meddelar SVT.

– Det här är en personlig åsikt som hon har om programmet, som hon har skrivit på sin privata Facebook och som vi i kväll inte har någon åsikt om, säger Camilla Hagert på SVT:s pressjour.

Programbeställaren Helena Olsson har tidigare svarat på kritiken mot Toppmötet i en debattartikel:

– Fredrik Reinfeldt har inte ett journalistiskt uppdrag, han medverkar som sig själv – som före detta statsminister i Sverige och drar nytta av de erfarenheter och kontakter han har som sådan, skrev hon då.

Anna Hedenmo avböjer att kommentera. Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

Tony Blair kritiserades för Irak-kriget

Tidigare brittiske premiärministern Tony Blair har fått stark kritik för den roll han spelade vid invasionen i Irak 2003.

I somras kom den så kallade Chilcot-rapporten som granskade de beslut som fattades inför invasionen.

Rapporten innehåll vittnesmål med över 120 person som haft inblick i kriget – en av dem är svensken Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion.

Kritiken handlar bland annat om att Blair inte först försökte diskutera en fredlig lösning. Dessutom fattades beslut om krig på den felaktiga uppfattningen att Irak hade massförstörelsevapen.

Tony Blair sa då rapporten presenterades till BBC att besluten togs med god vilja, men att han tar fullt ansvar för misstagen. Han accepterade kritiken men ansåg att delar av rapporten var felaktiga.

Irakinvasionen var inte sanktionerad av FN:s säkerhetsråd, utan leddes av USA. Tiotusentals människor dödades, däribland 179 brittiska soldater.

Saddam Hussein greps i en källare utanför hemstaden Tikrit den 13 december 2003, och dömdes senare till döden. Kriget avslutades i december 2011 men våldsamheterna i landet har fortsatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.