Programledaren Anna Hedenmo sågar Reinfeldts intervjuer med makthavare. Foto: Cornelia NordströmProgramledaren Anna Hedenmo sågar Reinfeldts intervjuer med makthavare. Foto: Cornelia Nordström
Programledaren Anna Hedenmo sågar Reinfeldts intervjuer med makthavare. Foto: Cornelia Nordström
Hon undrar om han saknar modet att ställa tuffa frågorna i ett Facebook-inlägg. Foto: Christian ÖrnbergHon undrar om han saknar modet att ställa tuffa frågorna i ett Facebook-inlägg. Foto: Christian Örnberg
Hon undrar om han saknar modet att ställa tuffa frågorna i ett Facebook-inlägg. Foto: Christian Örnberg

Reinfeldt kritiseras – "törs han inte?"

Publicerad

Fredrik Reinfeldts intervjuer i SVT:s Toppmötet sågas av kanalens egen programledare Anna Hedenmo.

Hon dömer ut det som ofattbart att den forne statsministern missar kritiska frågor som bör ställas till de makthavare han intervjuar.

"Vill han inte? Törs han inte?", frågar Hedenmo i ett Facebook-inlägg.

I SVT:s program "Toppmötet" intervjuar Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt internationella makthavare på bästa sändningstid.

Under de senaste veckorna har SVT sänt intervjuer med både Anders Fogh Rasmussen, tidigare dansk statsminister och generalsekreterare för Nato, och Condoleezza Rice, tidigare amerikansk utrikesminister.

Men programmet har också fått kritik för att vara för lättsamt - utan kritiska frågor.

Efter fredagskvällens avsnitt med Storbritanniens premiärminister Tony Blair har även SVT:s egen programledare Anna Hedenmo fått nog.

Hedenmos kritik mot Reinfeldt: Ofattbart

I ett Facebook-inlägg riktar Hedenmo svidande kritik mot både SVT och Reinfeldt:

"Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte?"

"Och varför krävde inte SVT ett kritiskt förhållningssätt när Irakkrigets tillskyndare och arkitekter skulle intervjuas?"

Hon avslutar sågningen med orden:

"Den kollegiala tonen – som ju är seriens fundament – hade absolut överlevt ett nyfiket borrande i de mest brännande frågorna. I stället fick vi inställsamhet”

 

 

 

 

"Inget ifrågasättande"

Anna Hedenmo var även kritisk i ett Facebook-inlägg mot Reinfeldt efter intervjun med Condoleezza Rice:

"Nej, Fredrik Reinfeldt är ingen intervjuare. När han möter fd utrikesminister Condoleezza Rice finns inget kritiskt öga, det bränner aldrig till, inget ifrågasättande. Och detta trots att hans intervjuobjekt bär ett stort ansvar för det förödande Irakkriget".

Men Hedenmo lade också till i sin Facebook-uppdatering:

"Och - till de som upprört krävt att SVT ska låta proffsen göra dessa intervjuer - well, försök få Tony Blair eller Condoleezza Rice på kroken så får ni se hur lätt det är!"

Kritiserade "fjäsket"

Få journalister i Sverige har mer intervjuerfarenhet än Anna Hedenmo. Som programledare för Agenda faller det ofta på henne att intervjua de tyngsta politikerna för SVT:s räkning, och hon har också lett intervjuprogrammet "Min sanning".

Det är inte första gången Hedenmo ryter till mot den egna arbetsgivaren. För fem år sedan kritiserade hon SVT för att fjäska för mycket för kungafamiljen. I en intern debattartikel bävade hon för att kronprinsessan Victoria skulle bli gravid.

"Är detta verkligen värdigt en nyhetsredaktion? Och vad väntar oss nu – dagligt baby-extra till frukosten?" skrev Hedenmo då.

Sågningen av Toppmötet får Anna Hedenmo själv stå för, meddelar SVT.

– Det här är en personlig åsikt som hon har om programmet, som hon har skrivit på sin privata Facebook och som vi i kväll inte har någon åsikt om, säger Camilla Hagert på SVT:s pressjour.

Programbeställaren Helena Olsson har tidigare svarat på kritiken mot Toppmötet i en debattartikel:

– Fredrik Reinfeldt har inte ett journalistiskt uppdrag, han medverkar som sig själv – som före detta statsminister i Sverige och drar nytta av de erfarenheter och kontakter han har som sådan, skrev hon då.

Anna Hedenmo avböjer att kommentera. Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag