Reinfeldt kämpar för räddningsmöte

Publicerad
Uppdaterad
EU:s ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt, ställde in sitt planerade anförande för att i stället försöka få till stånd ett räddningsmöte på högsta nivå mellan de viktigaste aktörerna i klimatförhandlingarna. EU ska under kvällens galamiddag hos den danska drottningen försöka övertyga ledare att komma till mötet.
- Vi kommer att använda middagen för att försöka få ihop detta möte och gå på ledare, säger Reinfeldt.
- Vi är här för att göra skillnad och nu är snart merparten av stats- och regeringscheferna här. Vi tänker föra ihop en grupp av länder som vi hoppas ska hitta grunderna för en lösning.
Blir det mötet av?
- Vi tänker ta initiativet till det och vi tänker rikta oss direkt till stats- och regeringschefer. Vi tror att det är på den nivån ansvaret ska ligga.
Kommer Kina att vara med?
- Det vet jag inte. Vi kommer att försöka bjuda in de viktigaste länderna. Det är viktigt att få plats för ett samtal och visa att vi gör någonting och inte låta oss stoppas av formaliahänvisningar och det som har bundit det här mötet under alltför lång tid. Nu är ledarna på plats, nu gäller det att visa ansvarstagande.
Hur stor är risken för ett fiasko?
- Det spekulerar vi inte i nu, det kommer att pratas länge om hur det här har gått i efterhand.

Positivt i finansieringsfrågan

Statsministern ser särskilt positivt på att finansieringsfrågan verkar vara nära en lösning.
- I och med att både EU och USA visat att de är villiga att ta ansvar för finansieringen har vi kommit långt. Och då har vi också blottlagt det verkligt väsentliga – minskningen av växthusgasutsläppen, säger Reinfeldt.
Han påpekar att det krävs positionsförflyttningar av både USA och Kina för att utsläppen ska kunna reduceras tillräckligt mycket. I nuläget skulle de samlade buden från länderna ge en total minskning på 18 procent år 2020 jämfört med 1990. Enligt FN:s klimatpanel IPCC krävs minst 25 procent om tvågradersmålet ska nås.
- Vi är inte så långt från vad som behövs. Det fattas några procentdelar. Det skulle kunna lösas om USA rörde på sig lite, säger Reinfeldt.
- Vi behöver också transparens från Kina. Vi undrar hur landets åtaganden ska kunna följas upp om det inte finns en verifieringsprocess.

Barack Obama kommer i morgon

Reinfeldt hoppas att USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska delta i mötet. Han uppgav också att andra EU-ledare varit i kontakt med president Barack Obama under dagen. Obama anländer dock först på fredag morgon.
På reportrars fråga om Reinfeldt inte kunnat förutse u-ländernas motstånd mot att ha ett enda globalt klimatavtal i stället för att förlänga Kyotoprotokollet, svarar han:
- Grunddilemmat är kvar. Det finns en alldeles för utbredd ovilja att ta sin del av ansvaret. Det finns en kvardröjande gammal föreställning om att en liten avgränsad krets av rika länder kan lösa problemet på egen hand. Det är det vi hela tiden haft som problem. Det är svårt att komma ifrån att vi har en förändrad situation i världen, att vi har ett läge där de vi kallar u-länder precis har passerat ansvaret för över hälften av utsläppen och ändå för vi resonemanget som att den växande halvan inte ska vara en del av själva överenskommelsen.
Reinfeldt fick dock på nytt frågan om han inte kunnat förutse problemen som uppstått i Köpenhamn.
- Ni ska ha klart för er att de 193 länder som är närvarande inte har samma utgångspunkt. Det är inte så att alla är här för att lösa detta. Det finns massor av former av intressen inbyggda i detta, det finns diskussioner som inte är länkade till klimatet, svarade Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag