Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt i långt möte med frihetskämpen

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt besökte frihetskämpen Aung San Suu Kyi i Burma.

RANGOON. Världens ledare står nu i kö för att träffa Burmas frihetskämpe Aung San Suu Kyi – och i morse var det statsminister Fredrik Reinfeldts tur.

– Hon är en levande historia, konstaterade en tagen svensk statsminister efter mötet.

Deras samtal blev extra långt eftersom de fann varandra i samtal om allt från bistånd, demokrati och utländska investeringar till laktosintolerans och hennes koppling till Sverige som barn.

Aung San Suu Kyi tog emot Fredrik Reinfeldt för ett timmeslångt privat samtal på sitt residens i centrala Rangoon i Burma. Det vita huset ligger naturskönt vid vattnet, men har också en mörk historia.

Det var här militärjuntan spärrade in henne i en av världens vackraste diktaturer.

Obama besöker

Efter att hon själv valts in i parlamentet tidigare i år står nu världens ledare på rad för att samtala med henne. Senare i veckan gör USA:s president Barack Obama sitt första utlandsbesök efter valet i Burma.

Efter mötet med Reinfeldt träffade Aung San Suu Kyi svenska medier på plats utanför residenset. Trots att hon var stressad av en resa senare under dagen tog mötet längre tid än planerat och det berodde på att Reinfeldt och Aung San Suu Kyi fann varandra.

– Det är väldigt viktigt att få träffa Aung San Suu Kyi. Hon är ett exempel på levande historia och den förändring som vi nu ser i Burma hade knappast varit möjlig utan hennes enträgna arbete, säger Reinfeldt till Expressen efter mötet.

Fick ett svenskt leksakshus

Aung San Suu Kyi berättade bland annat att Sverige var ett av de första länder som hon fick lära sig något om eftersom hennes mamma i egenskap av ambassadör besökte landet och tog med ett rött hus med vita knutar hem som Suu Kyi lekte med som barn.

Modern tog också med det svenska mjölkdrickandet hem, men det var mindre lyckat eftersom Aung San Suu Kyi var laktosintolerant. Reinfeldt berättade då att en av hans söner hade samma problem.

Efter mötet berättade Reinfeldt att han vill öka biståndet till Burma för att främja den demokratiska utvecklingen. Aung San Suu Kyi fick flera frågor om hur hon ser på att Reinfeldt har med sig en näringslivsdelegation och svarade att det är bra med utländska investeringar så länge landet går åt rätt håll.

Bjuden till Sverige

Hon fick också frågan om det är jobbigt med alla utländska ledare som vill besöka henne, men hon skrattade bara och konstaterade att det får bli tidiga morgnar och sena kvällar.

Fredrik Reinfeldt passade också på att bjuda in Aung San Suu Kyi till Sverige – och hon svarade att hon gärna kommer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.