Reinfeldt i kontakt med norska statsministern

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt har kontaktat Norges statsminister Jens Stoltenberg för att erbjuda hjälp.
"Jag beklagar djupt det tragiska som hänt", skriver han på regeringens hemsida.
Samtidigt betonar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vikten av att möta fruktan med solidaritet.
"Jag beklagar djupt det tragiska som hänt i Oslo och vid de norska socialdemokraternas ungdomsläger. Mina tankar går till offrens anhöriga och till dem som skadats. Jag har varit i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg för att beklaga det inträffade och vi har erbjudit vår hjälp om detta skulle behövas. "
Så skriver statsminister Fredrik Reinfeldt på regeringens hemsida efter de katastrofala händelserna i Oslo, och fortsätter:
"Från svensk sida följer vi fortlöpande händelseutvecklingen. Det finns fortsatt stora oklarheter runt det inträffade"

Mellis

En av dem som regelbundet uppdateras av regeringen är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
När Expressen.se når honom vid 19-tiden har han själv varit i kontakt med bekanta i Oslo.
- Det väcker en stor rädsla och oro hos många av oss som känner människor i Oslo. Jag har pratat med vänner och politiska kollegor i staden för att försäkra mig om att allt är väl med dem, säger han, och fortsätter:
- Terrorns främsta vapen är fruktan, och det bästa vi kan sätta emot är solidaritet. Vi är alla norrmän i det här läget.
"Viktigt att värna öppenheten"
De politiska kollegor i Norge som Fridolin talat med ser detta som en påminnelse om hur sårbart det moderna samhället är.
– Samtidigt är det viktigt att inte dra förhastade slutsatser utan det gäller att hoppas att vi kan komma ut ur detta med de goda värdena i vårt samhälle i behåll. Både Sverige och Norge är valstugedemokratier där medborgare och politiker är väldigt nära. Man ska kunna möta statsministern på ett sommarläger, det är viktigt att värna det, säger han.

Informeras av regeringen

Enligt Fridolin kan händelser som katastrofen i Norge hota den öppenheten.
- Närheten är det bästa skyddet som finns. De som åkte ut på det där ungdomslägret gjorde det för att de känner att de kan påverka politiken i landet. Känslan av att leva i ett land där alla har rätt och möjlighet att påverka är det bästa skyddet mot terrorism, säger han.
Nu följer Gustav Fridolin och de andra partiledarna noga händelseutvecklingen.
- Vi håller oss informerade både via kontakter i Norge och den svenska regeringen. Men i nuläget har jag ingen annan information än den som är allmänt tillgänglig, säger han.

"Viktigt att få klarhet"

Även Centerpartiets utrikespolitiske talesperson, Kerstin Lundgren, betonar vikten av att noga utreda vad som hänt.
- Det viktigt att få klarhet i vad som hänt, vid sådana här situationer är det lätt att börja spekulera. Men vi måste först reda ut vad som hänt innan vi kan börja diskutera vad som ska göras, säger Kerstin Lundgren.
Centerpartiets utrikespolitiska talesperson är på semester med familjen när Expressen.se når henne.
– Jag har varit i kontakt med människor som befinner sig i Oslo. Det är fruktansvärt att något sådant händer mitt på dagen i Oslo, i vårt grannland, säger hon.

"Lätt att tanken flyger i väg"

Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet, säger:
– Vi här uppe i norr känner oss väldigt trygga men vi är en del av den stora världen också, mer kan jag inte säga förrän jag vet mer. Jag ska noga följa de informationskanaler vi har via regeringen och riksdagskansliet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag