Foto: Fredrik Persson
 Foto: Fredrik Persson

Reinfeldt: I dag är en bra dag för Europa

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt är nöjd med det sannolika utslaget av den irländska folkomröstningen - ja:et innebär att Lissabonfördraget snart kan vara i hamn.
- I dag är en bra dag för Europa, sa Reinfeldt vid en presskonferens i Stockholm på lördagen.
Men Tjeckiens trilskande president Václac Klaus har gjort sig onåbar.
Irländarnas nej verkar bli ett ja. Även om valresultatet inte är slutgiltigt, anses det klart att Irland har röstat ja till EU-fördraget.
Utrikesminister Carl Bildt skriver i sin blogg Alla dessa dagar:
”Det är en viktig seger för Irland – och för hela Europa.”
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som just nu är EU-ordförande, kommenterade det sannolika resultatet vid en presskonferens i Rosenbad på lördagen.
- I dag är en bra dag för Europa. Jag gratulerar det irländska folket till deras val, sa Fredrik Reinfeldt.

Når inte Tjeckiens Klaus

Han påpekade också, inte oväntat, att han är övertygad om att Lissabonfördraget kommer att göra EU ”mer demokratiskt, effektivt och transparent”.
Men Tjeckiens president Václac Klaus fortsätter att trilskas. Fredrik Reinfeldt erkände att han inte hade fått tag på Klaus under lördagen.
17 senatorer har också begärt att den tjeckiska författningsdomstolen ska se över om det nya EU-fördraget är förenligt med landets grundlag. Två till tre veckor behövde domstolen för att besluta om det blir någon granskning över huvud taget.
- Det har varit möjligt att tala med flera europeiska ledare i dag, men inte med Klaus. Därför har jag inget direkt besked i frågan. Rimligen avvaktar de just nu den här granskningen.

Bättre samarbete

Har du försökt tala med Klaus i dag? undrade en reporter.
- Jag har försökt tala med honom, men det har inte varit möjligt.
Carl Bildt igen:
”... därmed kan det knappast vara mer än en fråga om en begränsad tid innan vi slutgiltigt kan trycka på knappen för det bättre europeiska samarbete som Lissabonavtalet kommer att ge oss. Inte minst kommer det att ge oss möjligheten till en starkare europeisk röst i världen.”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag