I maj 2007 mötte statsminister Fredrik Reinfeldt president George Bush i Vita huset. Vid mötet kan Reinfeldt ha fått beröm för ett topphemligt samarbete mot terrorism. Det visar ett brev från den amerikanske ambassadören som läckt ut via Wikileaks och som i dag publiceras i Svenska dagbladet. Foto: Charles Dharapak
I maj 2007 mötte statsminister Fredrik Reinfeldt president George Bush i Vita huset. Vid mötet kan Reinfeldt ha fått beröm för ett topphemligt samarbete mot terrorism. Det visar ett brev från den amerikanske ambassadören som läckt ut via Wikileaks och som i dag publiceras i Svenska dagbladet.  Foto: Charles Dharapak

"Reinfeldt hyllad av Bush för hemliga terrorsamarbetet"

Publicerad
Uppdaterad
Här - vid ett möte med den förre presidenten George Bush - kan Fredrik Reinfeldt ha fått beröm för ett topphemligt samarbete mot terrorism.
Det visar ett brev från den amerikanske ambassadören i Sverige som läckt ut via Wikileaks och i dag publiceras i Svenska Dagbladet.
- Det är känt att Sverige och USA samarbetar mot terrorism och en gåta för mig varför det skulle hållas hemligt, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert på försvarshögskolan.
Svenska Dagbladet publicerar i dag dokument från Wikileaks, som avslöjar innehållet i hemliga och krypterade telegram från den amerikanske ambassadören i Sverige Michael Wood. Telegrammen berör mötet mellan Fredrik Reinfeldt och USA:s dåvarande president George W Bush, som ägde rum i Washington den 15 maj 2007.
Enligt det pressmeddelande som skickades ut från statsrådsberedningen inför resan beskrev man att Reinfeldt och Bush skulle diskutera "det globala arbetet kring klimat- och energifrågorna samt WTO/ Doha-rundan".
Men telegrammen från Michael Wood visar att också ett samarbete mot terrorism mellan Sverige och USA kan ha varit på agendan.

Beröm i enrum

Ambassadören ger nämligen George W Bush rådet att vara försiktig med att öppet berömma Reinfeldt för Sveriges roll i samarbetet mot terrorism. Det är så hemligt att om presidenten vill framföra sådant beröm bör det ske i enrum, skriver ambassadören enligt dokumenten som Svenska Dagbladet publicerar.
Vilket samarbete som avses är oklart. Enligt Magnus Ranstorp, terroristexpert på försvarshögskolan, är det känt att Sverige och USA samarbetar i de här frågorna.
- Som alla andra länder i Europa har Sverige ett bilateralt samarbete med USA när svenskar kommer upp i terrorutredningar, utomlands eller i Sverige, säger han till Expressen.
Ranstorp ställer sig frågande till vilka detaljer kring samarbete mot terrorism som är så hemliga att George W Bush måste ta dem i enrum med Fredrik Reinfeldt.
- Jag har svårt att se vad han syftar på. Det är en gåta för mig vad som skulle vara så hemligt, säger han.

"Känner inte till"

Statsministerns presschef Roberta Alenius har inga uppgifter att lämna i ärendet.
- Det är ingenting jag känner till och vi har ingen anledning att recensera de här dokumenten, säger hon.
Reinfeldt är på resa och har inte kunnat kommentera uppgifterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag