Foto: Henrik Montgomery
 Foto: Henrik Montgomery

Reinfeldt höll jultal - fokuserade på skolan

Publicerad

På måndagen höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt traditionella jultal från Skansen i Stockholm.

Talet handlade genomgående om den svenska skolan.

Inför valet 2014 kan Moderaterna tänka sig att sänka betygsåldern ytterligare.

– Det är ju tidigare vi startar som vi kan rätta till om det finns tecken på problem, sa Fredrik Reinfeldt.

Klockan 13.30 talade Fredrik Reinfeldt sitt jultal - för tionde året i rad.

Talet inleddes med ett iPad-trick. Statsministern dök först bara upp på en iPad-skärm och började prata.

Men några sekunder senare stod han på scenen i egen hög person och berättade att en lärare hade gjort ett likadant trick i en skola i Stockholm - för att locka elevernas uppmärksamhet.

Därefter fortsatte statsministern att prata om skolan.

– Det börjar hos lärare, motiverade lärare. Som vågar utmana med sådant som man själv inte växte upp med som barn, sa han.

Fredrik Reinfeldt sa att det borde vara en omöjlighet att tala om unga människor som har misslyckats.

– Människan har alltid inom sin makt att kunna ändra sitt eget liv. Det är hur vi ska få människor att växa som är skolans stora utmaning, sa han.

Alliansens satsningar

Statsministern anser att alliansen tog över en skola från Socialdemokraterna som inte var bra. Som exempel tog Reinfeldt upp att de obligatoriska nationella proven kom först i nionde klass och att det då visade det sig att en av åtta pojkar inte klarade läsförståelsen. Ett problem som, enligt honom, borde ha uppdagats mycket tidigare.

– Och nästan hälften av svenska lärarna hade inte relevanta kunskaper i de ämnen de undervisade i.

Reinfeldt läste sedan upp en rad satsningar som alliansen står för när det gäller förbättringar inom skolan.

Bland annat nämnde han lärarlegitimation, mattelyft, fler undervisningstimmar i matematik från 2013, satsning på sommarskola, ny skollag, satsning på elevhälsan, ökad studiero och satsning på att förebygga och motverka mobbning.

En jämlik skola

Fredrik Reinfeldt betonade att det ska vara en skola som ger lika villkor för alla.

– Skolan är nyckeln till en möjlighetsutjämning som jag tycker är viktig.

– Den är också nyckeln till ett inkluderande samhälle.

Men statsministern menade samtidigt att det kräver sina resurser.

– Moderaterna är beredda att tillföra mer resurser.

Tidigare betyg

I dagsläget får svenska elever betyg från årskurs sex. Inför valet 2014 kan Moderaterna tänka sig att sänka betygsåldern ytterligare.

– Det är ju tidigare vi startar som vi kan rätta till om det finns tecken på problem, sa Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag