Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldt hårt pressad om arbetslösheten

Fredrik Reinfeldt efter sändningen. Foto: Roger Vikström

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) pressades hårt om den stigande arbetslösheten av SVT:s politiske reporter Mats Knutson.

Men i kvällens Agenda ville Reinfeldt varken peka ut när i kalendern motelden kan sättas in eller svara på frågan om vallöftet från 2010 blir verklighet.

– Det måste finnas ett utrymme, annars hamnar vi där andra länder redan har hamnat, säger Fredrik Reinfeldt.

Den svenska arbetslösheten pekar just nu uppåt och väntas ligga på 2006 års nivåer redan under 2014, enligt regeringens egen prognos. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som regerat landet sedan dess, pressades därför hårt av SVT:s politiske reporter Mats Knutson i kvällens Agenda.

– Det beror på att vi har synliggjort arbetslösheten. Vi stängde ner förtidspensioneringar som var Socialdemokraternas lösning, säger Fredrik Reinfeldt.

"Måste finnas ett utrymme"

Mats Knutson frågade om regeringen var beredd att leverera vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag före nästa riksdagsval, som ett sätt att stimulera ekonomin. Men Reinfeldt duckade för frågan och pekade på riskerna med att genomföra en ofinansierad reform.

– Det måste finnas ett utrymme, annars hamnar vi där andra länder redan har hamnat. Annars får vi underskott och där är vägen tillbaka väldigt smärtsam, med nedskärningar och skattehöjningar, säger Fredrik Reinfeldt.

"Försöker nå en uppgörelse"

Statsministerns kunde inte heller svara på när den så kallade jobbpakten mellan regeringen och fackförbunden kan träda i kraft. Jobbpakten var Moderaternas stora nyhet under Almedalen i fjol, och är tänkt att minska arbetslösheten bland unga med sänkta ingångslöner och en kombination av arbete och utbildning.

– Vi försöker tillsammans med arbetsmarknadens parter nå en uppgörelse. Vi är beredda att försöka få större volymer kring detta, då gäller det att lyssna till vad arbetsmarknadens parter kan tänka sig för att få upp volymerna, säger Fredrik Reinfeldt.

"Inte slutgiltiga lösningen"

Reinfeldt valde i stället att lyfta fram rut- och rotavdraget som positiva exempel på åtgärder som regeringen genomfört. Men Mats Knutson var snabb med att påpeka att de två avdragen bara inneburit 9 000 nya jobb, samtidigt som 400 000 personer är arbetslösa.

– Jag sa inte att det är den slutgiltiga lösningen, men låt oss jobba med den typen av tänkande, svarade Fredrik Reinfeldt.

"Generationsskifte behövs"

Statsministern menar också att ungdomsarbetslösheten kommer att minska när äldre personer går i pension.

– En breddning till en större privat servicesektor och ett generationsskifte i offentlig sektor kommer vara det vi behöver för att komma upp i större volymer, säger Fredrik Reinfeldt.

 

Rättelse: I en tidigare version angav vi fel programledare för Agenda.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!