Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt fortsätter tappa mark

Fredrik Reinfeldt erkände i går att han känner av det tuffare opinionsläget: "Vi tar in på allvar att det finns en utmaning", sa statsministern. Foto: Mikael Sjöberg

Moderaterna är på väg att tappa greppet om regerings­periodens paradfråga - den svenska ekonomin. En ny opinionsmätning visar att Magdalena Andersson har utjämnat Anders Borgs stora försprång.

Samtidigt visar en annan undersökning att gapet mellan blocken fortsätter öka.

Statsminister Fredrik Reinfeldt erkänner nu i en Expressen­intervju att han möblerar om laget på grund av opinionsläget.

Undersökningen

Vilka av dessa tror du kan påverka din egen ekonomiska situation mest positivt?
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg - 51 %
Stefan Löfven och Magdalena Andersson - 49 %

 

Vilka av dessa tror du är bäst på att skapa förutsättningar för en så hög pension som möjligt?
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg - 41 %
Stefan Löfven och Magdalena Andersson - 59 %

 

1044 personer har svarat på frågan i Cints webbpanel Snabbasvar.se. Undersökningen beställdes av banken Nordnet.

Firma Reinfeldt/Borg har fått mycket beröm för sin hantering av den svenska ekonomin och det har ansetts vara förklaringen till att alliansregeringen kunnat behålla regeringsmakten.

Socialdemokraternas skuggfinansministrar Thomas Östros och Tommy Waidelich har fått storstryk i opinionsmätning efter opinionsmätning mot alliansens drag­lok Anders Borg, men efter att Magdalena Andersson och Stefan Löfven tagit ett grepp om Socialdemokraternas ekonomiska politik har något hänt.

"Regeringens paradgren"

En färsk opinionsmätning visar att det nu är dött lopp. Undersökningsföretaget Cints webbpanel med 1 044 personer, som är ett representativt urval av Sveriges befolkning, har fått svara på frågan: "Vilka tror du kan påverka din egen ekonomiska situation mest positivt?"

51 procent svarar Borg/Reinfeldt och 49 procent väljer nu Andersson/Löfven.

Jan Dinkelspiel, Sverigechef på banken Nordnet, som ställt frågan i undersökningen, pekar ändå på att den ekonomiska politiken fortfarande är en stark moderat gren:

- Att det blå teamet anses vara bäst för den egna ekonomiska situationen när de ligger under i allmänna opinionsundersökningar är ett uttryck för att ekonomin är regeringens paradgren, säger Dinkelspiel.

Äldre tror på Löfven

Nordnet och Cints undersökning visar också att de över 55 år har ett större förtroende för S när det handlar om den egna ekonomin och att Borg/Reinfeldt har ett märkbart större förtroende bland de yngre i undersökningen. Även i södra Sverige och Stockholm tror man mer på M.

- Jag ser det som en polarisering mellan två olika flanker. Sysselsatta storstadsmänniskor i mitten av livet attraheras av regeringens budskap om sänkt skatt på arbete samtidigt som äldre känner sig förbisedda och bortprioriterade och därför vill ha en förändring, säger Jan Dinkelspiel.

På frågan om vilket alternativ som "är bäst på att skapa förutsättningar för en så hög pension som möjligt" vinner Andersson/Löfven med 59-41.

Toppar laget

Undersökningen kommer samtidigt som en annan opinionsmätning från Novus/TV4 visar att gapet mellan blocken ökar, att Socialdemokraterna ökar och Moderaterna fortsätter att backa.

Utvecklingen har fått moderatledaren Fredrik Reinfeldt att agera och toppa sitt moderatlag. Hans förtrogne, den före detta parti- och statssekreteraren, Per Schlingmann omplaceras från Rosenbad till partihögkvarteret. Nyligen bytte han också partisekreterare.

Och till skillnad från traditionella partiledarsvar om att "det finns bara en opinionsmätning -allt avgörs på valdagen" sticker han nu inte under stol med att han påverkas av opinionsläget när han möblerar om.

- Det har naturligtvis också påverkats av att jag uppfattar en opinionsförskjutning, säger Reinfeldt till Expressen.

Du känner en press från opinionsmätningarna?

- Vi tar naturligtvis på allvar vad folk tycker. Det finns här en förskjutning som vi kan möta med en tempoökning som gör att vi är i fin form till valrörelsen 2014. Då tycker jag att jag har ett ansvar att börja de förändringarna i flera delar och ytterligare en komponent kom i dag.

En ny opinionsmätning visar att Socialdemokraternas förtroende när det handlar om den ekonomiska politiken ökar. Hur ser du på det?

- De har haft ett läge där opinions­siffrorna sett bra ut under våren 2012 efter att det sett dåligt ut under 2011. Det är alltid så att man mäts mot var man var förut. Vi tar in på allvar att det finns en utmaning.

Har inte den ekonomiska politiken varit en paradgren för er under de första sex åren vid regeringsmakten?

- Det är ett område där vi tagit stort ansvar för Sverige och där vi skött Sverige på ett sätt som röner stor uppskattning från vår omvärld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.