Reinfeldt försvarar FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt tänker inte riva upp FRA-lagen.
Det som bestämts om lagen står fast, sade statsministern på en pressträff i dag. Dock hoppas Fredrik Reinfeldt på socialdemokraternas stöd i framtiden:
- Han blir mer och mer osäker på att vinna en omröstning i riksdagen, säger Ulf Bjereld professor i statsvetenskap.
Fredrik Reinfeldt har varit mycket sparsam med kommentarer kring lagen som väckt en debattstorm.
I dag bröt han tystnaden - FRA-lagen ska inte rivas upp.
Tolv tillägg till lagen ska göras som redan beslutats om. Det hoppas Reinfeldt ska räcka för att lugna kritikerna.

Hoppas få stöd av (s)

Han sade också att han hoppas lagen kommer få stöd från en eventuell framtida socialdemokratisk regering:
– En något större ödmjukhet i hans sätt att uttala sig i frågan jämfört med tidigare tillfällen. Bara genom att nämna socialdemokraterna öppnar Reinfeldt för en diskussion som skulle leda till samförstånd, säger Ulf Bjereld.
Oron för ett sviktande stöd i riksdagen har fått statsministern att mjukna tror Ulf Bjereld:
– Han blir mer och mer osäker på att vinna en omröstning i riksdagen om han inte tillmötesgår kritikerna i större utsträckning än han först tänkt sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag