Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Reinfeldt: "Ett svek mot alla kvinnor"

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt uttalade sig i natt för första gången om 15-åriga Linneas öde.
Till Expressen sade statsministern:
- Ännu en gång ser vi dubbla kränkningar av brottsoffer. Det är ett svek mot alla kvinnor.
Statsminister Fredrik Reinfeldt umgicks under gårdagen med andra statschefer och premiärministrar på toppmötet i Bryssel. Sent i går kväll anlände han till Stockholm. Expressen bad honom då kommentera det som hänt 15-åriga Linnea från Bjästa:
- En kvinna som blir utsatt för sexuella övergrepp är offret, det är henne vi ska stödja. Hon har inte gjort något fel, säger Fredrik Reinfeldt.
Statsministern konstaterade sedan att vi "ännu en gång" ser dubbla kränkningar av brottsoffer:
- Det är ett svek mot alla kvinnor.

Skickar personlig hälsning

Fredrik Reinfeldt ville sedan skicka en personlig hälsning via Expressen:
- Till den drabbade flickan och kompisen som stod upp för henne vill jag bara uttala mitt oreserverade stöd.
Expressen bad i går samtliga riksdagsledamöter beskriva sina känslor inför det som hänt den våldtagna flickan i Bjästa.
- Det var ett av de starkaste reportage jag sett och samtidigt ett av de sorgligaste. Sveket mot "Linnea" och "Jennifer" är fullständigt, konstaterade vänsterledaren Lars Ohly.
Tidigare kulturministern Leif Pagrotsky (S) uttalade sig också om tv-inslaget:
- Jag blev otroligt upprörd och ledsen.

Känner vrede och sorg

Folkpartiets riksdagsledamot Barbro Westerholm anser att Linnea måste få upprättelse och Vänsterpartiets Josefin Brink talar om sin egen vrede och sorg:
- Framför allt skolans ledning och personal tycks helt ha nonchalerat det ansvar de har för att skydda och försvara en elev som utsatts för brott och kränkningar.
Centerpartiets riksdagsledamot Maria Kornevik Jakobsson:
- Jag blev ledsen och besviken, men inte förvånad.
Kristdemokraten Inger Davidson menar att "skolan visat en upprörande brist på empati och handlingskraft":
- De "vanliga" vuxnas beteende är också helt ofattbart i sin brist på ansvarstagande och kyrkan borde förstås i första hand ställt sig på flickans sida vid skolavslutningen. Även ungdomarnas totala brist på förståelse för flickans situation är skrämmande, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag