Vladimir Putin med Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Sverige. Foto: Robban AnderssonVladimir Putin med Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Sverige. Foto: Robban Andersson
Vladimir Putin med Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Sverige. Foto: Robban Andersson
Fredrik Reinfeldt. Foto: Julia Reinhart/All over pressFredrik Reinfeldt. Foto: Julia Reinhart/All over press
Fredrik Reinfeldt. Foto: Julia Reinhart/All over press

Reinfeldt erkänner: Var naiv om Putin

Publicerad

Rysslands ledare Vladimir Putin erbjuder något farligt när han talar om att skydda olika intressen.

Det säger Fredrik Reinfeldt i en intervju med författaren och journalisten Katrine Marçal.

Han kallar sig själv naiv.

– Ordet naiv är relevant, säger den förre statsministern.

I en tv-intervju med Katrine Marçal för EFN Ekonomikanalen, ett helägt dotterbolag till Handelsbanken, som står bakom sajten EFN, talar Sveriges förre statminister om sitt förhållande till Vladimir Putin.

Katrine Marçal, som också skriver krönikor i Aftonbladet, frågar om hotet från Ryssland kan ena det splittrade Europa. Om Putin är mannen som enar.

Reinfeldt svarar att han aldrig sett Putin som mannen som enar och talar sedan att Putin erbjuder något farligt med sitt resonemang om att skydda - påhittade - intressen genom att gå i andra länder.

– Det är vad Putin erbjuder, det är inte framtiden och det är direkt farligt.

I intervjun talar man även om Putins påstådda blyghet och Reinfeldt erkänner att första gången han träffade Putin på ett toppmöte i finska Lahti verkade den ryske ledaren bortkommen.

Pekar med hela handen

Men den bilden blev annorlunda efter ett möte i Moskva där Putin körde med sina medarbetare och på det viset skapade en bild av en gammaldags ledare som detaljstyrde genom att peka med hela handen.

Katrine Marçal frågar sedan hur en sådan ledare ska hanteras.

Reinfeldt svarar då att han tror att svaret är att man måste vara fast, man måste vara tydlig annars skulle en man som Putin utnyttja han tomrummen och flytta fram sina positioner.

Katrine Marçal frågar: Var vi naiva då?

– I så fall har jag varit en dela av den naiviteten.

Reinfeldt talar också om sitt ansvar för att bygga upp kontakterna mellan det svenska och ryska folken och att det måste bygga på vänlighet och utbyte.

– Om jag alltid hade haft iden att de är konstiga, att vi ska rusta mot dem vi ska vara rädda för dem. Då ska jag inte vara förvånad om ryssar tycker samma sak om oss.

Har haft ett ansvar

Reinfeldt får då frågan om den bilden blir självuppfyllande. Han svarar att han tycker nog att han har haft ett ansvar för att se möjligheter i de svensk-ryska kontakterna.

– Men absolut, ordet naiv är relevant i den meningen att Putin själv har svängt, det har blivit mer aggressivt. Han har absolut tagit väldigt illa vid sig vid den här spridda idén att Nato ska utvidgas, att EU har blivit populärt i Rysslands närområde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag