Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldt erkänner: Var naiv om Putin

Vladimir Putin med Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Sverige. Foto: Robban Andersson
Fredrik Reinfeldt. Foto: Julia Reinhart/All over press

Rysslands ledare Vladimir Putin erbjuder något farligt när han talar om att skydda olika intressen.

Det säger Fredrik Reinfeldt i en intervju med författaren och journalisten Katrine Marçal.

Han kallar sig själv naiv.

– Ordet naiv är relevant, säger den förre statsministern.

I en tv-intervju med Katrine Marçal för EFN Ekonomikanalen, ett helägt dotterbolag till Handelsbanken, som står bakom sajten EFN, talar Sveriges förre statminister om sitt förhållande till Vladimir Putin.

Katrine Marçal, som också skriver krönikor i Aftonbladet, frågar om hotet från Ryssland kan ena det splittrade Europa. Om Putin är mannen som enar.

Reinfeldt svarar att han aldrig sett Putin som mannen som enar och talar sedan att Putin erbjuder något farligt med sitt resonemang om att skydda - påhittade - intressen genom att gå i andra länder.

– Det är vad Putin erbjuder, det är inte framtiden och det är direkt farligt.

I intervjun talar man även om Putins påstådda blyghet och Reinfeldt erkänner att första gången han träffade Putin på ett toppmöte i finska Lahti verkade den ryske ledaren bortkommen.

Pekar med hela handen

Men den bilden blev annorlunda efter ett möte i Moskva där Putin körde med sina medarbetare och på det viset skapade en bild av en gammaldags ledare som detaljstyrde genom att peka med hela handen.

Katrine Marçal frågar sedan hur en sådan ledare ska hanteras.

Reinfeldt svarar då att han tror att svaret är att man måste vara fast, man måste vara tydlig annars skulle en man som Putin utnyttja han tomrummen och flytta fram sina positioner.

Katrine Marçal frågar: Var vi naiva då?

– I så fall har jag varit en dela av den naiviteten.

Reinfeldt talar också om sitt ansvar för att bygga upp kontakterna mellan det svenska och ryska folken och att det måste bygga på vänlighet och utbyte.

– Om jag alltid hade haft iden att de är konstiga, att vi ska rusta mot dem vi ska vara rädda för dem. Då ska jag inte vara förvånad om ryssar tycker samma sak om oss.

Har haft ett ansvar

Reinfeldt får då frågan om den bilden blir självuppfyllande. Han svarar att han tycker nog att han har haft ett ansvar för att se möjligheter i de svensk-ryska kontakterna.

– Men absolut, ordet naiv är relevant i den meningen att Putin själv har svängt, det har blivit mer aggressivt. Han har absolut tagit väldigt illa vid sig vid den här spridda idén att Nato ska utvidgas, att EU har blivit populärt i Rysslands närområde.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!