Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt skandalen. Foto: Cornelia Nordström
Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt skandalen. Foto: Cornelia Nordström

Reinfeldt: En orimlig jämförelse

Publicerad
Departementssekreteraren Henrik Emilsson jämförde islam med nazism.
Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt skandalen - och kräver åtgärder.
- Det är en orimlig jämförelse, säger han till Expressen.se.
Expressen kunde i dag avslöja att en av integrationsminister Nyamko Sabunis (FP) närmsta medarbetare, departementssekreteraren Henrik Emilsson, jämförde öppet islam med nazism.
"Islam är som kommunism eller nazism. Det finns inga goda utövare – bara förvirrade eller onda" skrev Henrik Emilsson på sin blogg.
Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt skandalen som skakar integrationsdepartementet.

"Han får svara för sig"

– Det är en orimlig jämförelse. Jag noterade att han försökte försvara sig och han får göra det utifrån sina förutsättningar. Det är en opolitisk tjänsteman och han får svara för sig, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.
Finns det anledning att rikta åtgärder mot honom?
– Det är alldeles uppenbart att han inte kan hysa den orimliga uppfattning med det jobb han har. Men jag tolkar även det som att han förstod det, säger Fredrik Reinfeldt.
Tycker du Nyamko Sabuni ska agera?
– Det får hon svara på, säger Reinfeldt.

"Klart rasistiska"

Samtidigt riktar Miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson, stark kritik mot uttalandet från Henrik Emilsson – som tidigare fick regeringsuppdraget att utreda nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden.
– Luftar man såna åsikter, som är klart rasistiska, då är man inte lämplig att göra den typen av utredningar, säger Peter Eriksson till Expressen.se.
Han kallar också jämförelsen som orimlig.
– Att säga att hundratals miljoner som är muslimer skulle vara nazister är helt oacceptabelt, säger Peter Eriksson.
Nu kräver han att Nyamko Sabuni ska agera.
– Nyamko och departementsledningen i övrigt måste agera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag