Reinfeldt duckar för kritiken om BB Sophia

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Filippa Reinfeldt.
Foto: Cornelia Nordström

En kvinna dog i helgen efter att ha fött barn på BB Sophia i Stockholm.

Skarp kritik har framförts mot förlossningsavdelningen - och redan i våras larmade en grupp läkare för att enstaka patienter "kan komma att fara illa eller till och med dö".

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt duckar dock för kritiken mot att förlossningsavdelningen ligger så långt från närmaste akutsjukhus.

– Det gjordes en sammanvägd bedömning på hälso- och sjukvårdsförvaltningen efter att man lyssnat in medicinsk expertis uppfattningar från olika håll, och det är ju det som politiker som tar beslut måste luta sig tillbaka på.

I går kunde Expressen berätta om hur en grupp kvalificerade läkare med djupa erfarenheter av förlossningsvård redan i våras slog larm om bristerna på BB Sophia efter att de gjort en inspektion av förlossningsavdelningen.

– Vi blev sedan ombedda att göra en inspektion på BB Sophia i slutet av januari där vi kom fram till att kravspecifikationen vi ställt upp inte uppfylldes, säger Ove Karlsson, vårdenhetsöverläkare på Östra sjukhuset.

Rapporten kom bland annat till slutsatsen: ”Vi befarar att enstaka patienter kan komma att fara illa, eller till och med dö”.

Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, menar att man innan beslutet togs hade fått grönt ljus från den medicinska expertisen som man rådfrågat i en "sammanvägd bedömning".

"Hade goda förutsättningar"

På frågan om varför man inte tog fasta på läkarnas larm svarar hon:

– Landstinget har högt ställda kvalitetskrav och har naturligtvis tagit in medicinsk rådgivning och expertis från många håll, och den sammanvägda rekommendationen från hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm till landstingspolitikerna var att BB Sophia hade goda förutsättningar att bedriva en god och trygg förlossningsvård inför beslutet.

Filippa Reinfeldt understryker att händelsen är anmäld till flera instanser och kommer att utredas.

Innan det vill hon uppmana till försiktighet och säger att det inte ska dras förhastade slutsatser.

"Lyssnat in medicinsk expertis"

Alla förlossningsavdelningar i Sverige ligger ju på akutsjukhus utom den här på BB Sophia, hur kan det komma sig att man kom fram till det beslutet, att det var säkert?

– Det gjordes en sammanvägd bedömning från hälso- och sjukvårdsförvaltningen efter att man lyssnat in medicinsk expertis uppfattningar från olika håll, och det är ju vad politiker som tar beslut måste luta sig tillbaka mot, säger Filippa Reinfeldt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.