Väljarna gillar Fredrik Reinfeldt (M) sammanlagt har 50 procent av de tillfrågade i en undersökning förtroende för statsministern. Förtroendesiffran är nästan hälften för rivalen Mona Sahlin (S). - Om jag använder det rätt kan jag få en ökad förståelse för vad vi vill med våra reformer. Foto: Olle Sporrong
Väljarna gillar Fredrik Reinfeldt (M) – sammanlagt har 50 procent av de tillfrågade i en undersökning förtroende för statsministern. Förtroendesiffran är nästan hälften för rivalen Mona Sahlin (S). - Om jag använder det rätt kan jag få en ökad förståelse för vad vi vill med våra reformer. Foto: Olle Sporrong

Reinfeldt dubbelt så populär som Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Väljarna gillar Fredrik Reinfeldt (M) - sammanlagt har 50 procent av de tillfrågade i en undersökning förtroende för statsministern.
Förtroendesiffran är nästan hälften för rivalen Mona Sahlin (S).
- Om jag använder det rätt kan jag få en ökad förståelse för vad vi vill med våra reformer, säger Reinfeldt i Ekots lördagsintervju.
Mätningen har gjorts på uppdrag av DN/Synovate och frågan gäller svenska folkets förtroende för riksdagspartiers partiledare.
För Mona Sahlin är det ingen munter läsning, även om hon vid tillfällen har legat tvåa på listan – nu är hon fyra med förtroende hos endast 26 procent av väljarna.
Därmed har hon tappat 5 procentenheter jämfört med undersökningen i november förra året.

Lågt betyg hos de egna

Det värsta av allt är dock det otroligt låga betyget hos de egna väljarna – endast 11 procent av Socialdemokraterna säger att de har förtroende för sin partiordförande.
Det kan man jämföra med Maud Olofsson – vars förtroendesiffra är 27 procent – som har stöd av 86 procent av Centerpartisterna.
Fredrik Reinfeldt har 85 procents stöd hos de egna och leder förtroendelistan klart. 50 procent av väljarna säger sig ha förtroende för statsministern i DN/Synovates mätning.
Han följs av Maria Wetterstrand på 45 procent – en ökning med 7 procentenheter på båda sidor om blocken – och hon har också väldigt högt förtroende bland de egna: 81 procent.

"Väldigt glad"

Reinfeldt hälsade på lördagen på hos Tomas Ramberg i Ekots lördagsintervju och fick frågan om varför han inte klarar av att förvalta sina förtroendesiffror i ett stöd för Alliansens politik.
- Jag är till att börja med väldigt glad för att jag än så länge har höga förtroendesiffror. Jag tycker i mina resor över Sverige att jag möts med väldigt mycket värme och nyfikenhet och jag tror, vilket din fråga antyder, att om jag använder det rätt kan jag också få en ökad förståelse för vad vi vill med våra reformer, vad vi menar när vi pratar om föregångslandet Sverige och hur vi kan föra en jobbpolitik, sa statsministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag