Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldt: Det kommer som en överraskning

Fredrik Reinfeldt om tidigare allianskollegan Göran Hägglund: Han är mycket noggrann och lugn, genomarbetad i allt han gör. Mycket slagfärdig, vilket han har visat för svenska folket. Foto: Christian Örnberg

De jobbade tätt intill varandra under många år.

I dag avslöjade Fredrik Reinfeldt: Göran Hägglunds besked att han hoppar av som partiledare för Kristdemokraterna kom som en överraskning.

– Det kommer alltid som en överraskning när en person till slut kommer fram till ett besked att de vill lämna, sa Reinfeldt.

I förmiddags kom Göran Hägglund med beskedet på Twitter att han lämnar partiledarposten för Kristdemokraterna.

För den förre statsministern och moderaternas tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt kom det som något av en överraskning.

– Han har gjort stora insatser för svensk välfärd, berömde Reinfeldt. Som socialminister har han svarat för miljardsatsningar. Han var också drivande för att den gamla fastighetsskatten försvann i början av vår tid som alliansregering.

"Mycket noggrann och lugn"

Fredrik Reinfeldt fick en fråga om hur han skulle beskriva Göran Hägglunds person och politiska gärningar.

Han svarade då:

– Mycket noggrann och lugn, genomarbetad i allt han gör. Mycket slagfärdig, vilket han har visat för svenska folket. Han har varit mycket framgångsrik på att ta fram resurser till utsatta grupper i det svenska samhället.

– Han har hjälpt till att komma ur hörn som det uppstår när man regerar och förhandlar. Det är en mänsklig egenskap hos honom. Det är en viktig egenskap hos en partiledare, tillade Fredrik Reinfeldt.

– Stödet för Hägglund har många gånger varit större än stödet för partiet, sa han till Expressens reporter Fredrik Lennander. Det är påtagligt att Göran åstadkom det här vid flera tillfällen. Vi har sett honom göra väldigt bra valrörelser, det har lyft väljarstödet över spärren.

Haft roligt tillsammans

Enligt Reinfeldt har de haft mycket kul ihop.

– Jag har många kvällar, där vi har haft förhandlingar tillsammans, och sedan avslutat med att ha roligt tillsammans. Det skedde både inför maktskiftet 2006, på plats i Harpsund och vid andra tillfällen då vi mötts runtom i landet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!