Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt: "De lever kvar i en gammal tid"

Fredrik Reinfeldt är tillbaka från semestern och säger att han är fast besluten att vinna valet en tredje gång.

I Expressens sommarintervju försvarar han jobbskatteavdragen som huvudreceptet mot arbetslösheten, angriper Stefan Löfven för att vara omodern och förnekar att han skulle vara trött på sitt jobb.

- Jag känner en väldig tillförsikt att vi har möjlighet att vinna en tredje gång, men det kommer kräva väldigt hårt och koncentrerat arbete. Jag känner faktiskt väldigt mycket för den uppgiften, säger han.

I sju år har han hållit dörren till sitt arbetsrum stängd för journalister och fotografer. Även Expressen får finna sig i att intervjua statsministern i ett angränsande konferensrum. Schackspelet bakom honom byts mot en vit orkidé. Ingenting som syns i bild ska kunna ge upphov till gliringar på landets kultursidor eller på mikrobloggen twitter.

Några lediga veckor har det blivit, men hur sommaren har varit är inte ett ämne statsministern vill utveckla.

- Det har varit fantastiskt väder, säger han.

Höstens höjdpunkter

Vilka höstens höjdpunkter blir är givet.

– Det givna är ju att Barack Obama kommer hit. Det andra är att mitt parti har partistämma, det betyder mycket för vårt utvecklingsarbete och våra förberedelser.

I dag inleder Fredrik Reinfeldt ett hektiskt politiskt år med sitt traditionsenliga sommartal i Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm. Som alltid kommer han att använda tillfället för att avslöja Moderaternas prioriteringar inför höstbudgeten. Finansminister Anders Borg har flaggat för en expansiv budget för att få in "energi" i svensk ekonomi. Men hur mycket pengar regeringen tänker spendera vill Fredrik Reinfeldt inte avslöja än.

– Vi får återkomma till det men vi har länge levt med en utdragen lågkonjunktur och vårt exportberoende land är beroende av andras efterfrågan. När den är svag riskerar det att leda till att jobben blir färre i Sverige. En av våra uppgifter är då att stötta svensk ekonomi.

Prioriteringar

Vilken blir din viktigaste prioritering för att göra det?

– Inriktningen är att se till vad som ger jobb. Men det är också viktigt att svensk ekonomi är stark. Det skapar trovärdighet, lägre räntor och investeringsvilja. Allt det är ett kvitto på en välskött ekonomi, vilket vi också måste ta in i beräkningen när vi bedömer vilket ekonomiskt utrymme vi har.

Enligt Ekonomistyrningsverket finns det bara utrymme för permanenta utgiftsökningar på 9 miljarder. Konjunkturinstitutet säger sex miljarder.  Era utlovade skattesänkningar kostar 16,5 miljarder. Har ni verkligen råd med valfläsk i höstbudgeten?

– Jag är försiktig med ordet valfläsk. Det är viktigt att försöka genomföra det man har lovat väljarna i val. Men vi tycker också att det vi gör ska vara förenligt med överskottsmålet.

Ledande ekonomer menar att ett femte jobbskatteavdrag inte har samma effekt nu som när ni började med dem. Har de fel?

– Vår uppfattning är att tekniken att sänka skatten på förvärvsarbete inte har en avtagande effekt.

Så de har fel alltså?

– Vår uppfattning är att effekten inte avtar, åtminstone inte på de nivåer vi hittills har jobbat med.

"Mycket märkligt"

Varför satsa på stora skattesänkningar när arbetslösheten är drygt nio procent?

– Jag har ännu inte sagt vad vi avser att göra men med ett begränsat utrymme bör man göra det som är mest jobbskapande.

Och det är jobbskatteavdraget?

– Ja, men det måste också vara förenligt med överskottsmålet.

Hur kommer du bemöta Stefan Löfvens attacker att ni bara satsar på skattesänkningar medan de satsar på jobbpolitik?

- Jag vill understryka att den här mandatperioden präglats av utgiftssatsningar på 40 miljarder. Redan där beskriver de felaktigt vad vi de facto gör. För mig är det mycket märkligt att Socialdemokraterna föreslår en kraftig bidragsutbyggnad som minskar drivkrafterna för arbete och som kommer leda till att sysselsättningen minskar, arbetslösheten växer och de offentliga finanserna försvagas. Det är helt fel svar på de utmaningar Sverige står inför.

Bra med låga taxor

Annie Lööf vill slopa företagens ansvar andra sjuklöneveckan hur ser du på det?

- Vi kommer föra den diskussionen mellan oss. En utgångspunkt är att vi ser att korttidsfrånvaron växer vilket får stor påverkan på Sveriges offentliga finanser.

Göran Hägglund vill höja maxtaxan vilket du varit skeptisk till? Har du ändrat dig?

– Nej, jag tycker fortfarande att det är väldigt bra med låga och enhetliga taxor i barnomsorgen eftersom det lägger grund för låg- och medelinkomsttagare att arbeta. Men jag ska föra diskussioner med Göran Hägglund.

Genom att Sverigedemokraterna sagt att de vill ha ett femte jobbskatteavdrag kan oppositionen inte stoppa det. Hur ser du på att det är stödet från SD som gjort din viktigaste reform möjlig?

-Inte vid något tillfälle har vi utgått från vad som kan ske i riksdagen eller förhandlat i förväg. Vi behöver inte be om ursäkt för att vi genomför de löften vi har gett väljarna i ett val.

"Bör ge samma besked"

I Expressens stora partiledarutfrågning i våras slog Fredrik Reinfeldt fast att han kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister 2014 om de rödgröna blir större än alliansen men inte får egen majoritet. Huvudskälet är att han vill stoppa SD:s inflytande över den statsministeromröstning som för första gången ska hållas efter valet. Han har krävt samma besked från Stefan Löfven men tycker inte att han har fått något svar.

- Sveriges två största partier bör ge samma besked om vi menar allvar med att isolera Sverigedemokraterna. Vi måste ha en formel oss emellan som säger att den som är störst ska släppas fram till regeringsmakten. Det är därför jag sträckt ut handen till Stefan Löfven och sagt "Visa nu att du tar ansvar även i handling".

Vill hindra SD

Om ni vinner över de rödgröna men inte får egen majoritet - hur ska du se till att SD inte har något inflytande under mandatperioden?

– Det enda sättet att rösta ner oss är att partier som inte har förenliga program eller budgetmotioner ska gå ihop och rösta exakt likadant och det gör de oftast inte.

Det blir samma situation som nu med andra ord?

- Ja. Jag föredrar en majoritetsregering men det har gått att ta ansvar för Sverige och för svensk ekonomi även med de parlamentariska förhållanden som nu har rått.

Det låter på Stefan Löfven som att Socialdemokraterna kommer gå fram själva. Hur ser du på det?

- Socialdemokraterna lever kvar i en gammal tid och har inte tagit in moderna förhållanden. De framställer det som om de har vänner som de inte har. De är inte förberedda, deras förslag är mest skisser och de har inte förhandlat. Då vet vi en sak: det kommer bli kaotiskt, dyrt och något annat än vad de har lovat. Det bryter ner tilliten i samhället.

Det har länge spekulerats i att du kommer byta ut några av dina ministrar. Kommer du göra det nu när riksdagen öppnar?

- Jag måste alltid ha vaksamhet över att jag har rätt statsråd. Men jag tycker ofta att det beskrivs som någon sorts patentlösning för att skapa förändring och det misstror jag i grunden. Statsråd mår bra av att få erfarenhet och komma in i sina verksamheter.

Det låter som att du tänker behålla de du har?

– Att göra sådana förändringar är inte min utgångspunkt för de utmaningar som ligger framför oss.

Det finns en uppfattning att du och Borg står i vägen för nya idéer och förändring av Moderaterna och att era partikamrater inte törs komma med några nya initiativ. Hur mycket toppstyr du och Anders Borg Moderaterna?

- Jag fick mandatet att förändra Moderaterna och göra oss mer valbara. Jag har lett Moderaterna genom två segerval och fått förtroendet att göra det genom en tredje valrörelse. Jag vill föra en politik som når breda grupper av vanliga löntagare och som tar ansvar för att vi ska ha bra kvalitet i skattefinansierad välfärd. Det har jag stort stöd för, även om det finns en och annan som ibland har en avvikande uppfattning.

Du beskrivs som idélös och regeringstrött av dina motståndare och på ledarsidor. Är du trött på ditt jobb?

- Nej, jag känner mig väldigt inspirerad, verkligen. Jag är tillbaka efter semestern och vi har ett valår som väntar, det är riktigt roligt. Jag har precis haft en genomgång med mina moderata statråd och med partiledningen och vi har gått igenom väldigt noggrant hur läget ser ut och allt vi nu vill göra. Jag känner en väldig tillförsikt att vi har möjlighet att vinna en tredje gång, men det kommer kräva väldigt hårt och koncentrerat arbete. Jag känner faktiskt väldigt mycket för den uppgiften.

Men det innebär inte att jag känner för att genomföra vartenda förslag som de som kritiserar mig tycker att jag borde göra. Ofta är det fel förslag som leder till fel effekter och är för ensidigt inriktade på vissa grupper i samhället där jag vill föra en bredare politik mer inriktad på vanligt folk.

Om ni förlorar valet nästa år kommer alliansen då komma tillbaka som ett samlat regeringsalternativ 2018?

– Ja, jag är helt övertygad om att vi kommer behöva tänka allians även i fortsättningen. Och jag är övertygad att de på den rödgröna kanten måste formera sig som ett regeringsalternativ, trots att de låtsas att de inte behöver det.

Stefan Löfven har gång på gång flaggat för att det parlamentariska läget kräver blocköverskridande samarbeten. Men någon oro för att något av de mindre partierna ska samarbeta med S om alliansen förlorar valet säger sig Reinfeldt inte känna.

– Annie Lööf har ju nu till Expressen sagt att alliansen består även vid en oönskad valförlust. Och Jan Björklund har mycket tydligt till er sagt att blir det en rödgrön regering går Folkpartiet i opposition. Stefan Löfven försöker framställa det som att han har vänner han inte har.

Så alliansen överlever en valförlust?

– Min utgångspunkt är att vinna. Nu ska vi vinna valet.

SOMMARINTERVJUN

Vem?
Statsminister Fredrik Reinfeldt, 48, partiledare Moderaterna.

Var?
Strandvik i Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm.

När?
Lördagen den 17 augusti klockan 12.00

Dagsform?
Har fått omdömen som trött och idélös men verkar på hugget efter sommarledigheten. Har ett gap mot oppositionen på över tio procentenheter att hämta in.

Vad?
För tionde året i rad håller Fredrik Reinfeldt sommartal. Precis som förra året tar han en skärgårdsbåten till Gustavsberg ihop med flera andra moderata ministrar och avslöjar sina budgetprioriteringar på en pressträff ombord.

Vilket är ditt bästa minne från sommaren 2013?
– Många varma soldagar.
I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får Moderaterna 25,3 procent. Hur ser du på det?
– Vi är mitt emellan val och det val väjare gör på valdagen är ofta mer övervägt. Vi har mycket kvar att göra.
Vilken blir valets största fråga?
– Jobb och ansvar för ekonomin.
Vilken är ditt partis viktigaste profilfråga kommande år?
– Att skapa förutsättningar för att fler ska få arbete.
Nästa år är krävande med två val. Hur laddar du?
– Ska man vinna ett tredje val i rad måste man personligen vara väldigt vältränad och i god form. Det tänker jag se till att jag är. Jag tränar mycket och ofta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.