Reinfeldt: "De är inte i närheten av att ha åtgärdat problemen"

Här tar statsminister Fredrik Reinfeldt del av Expressens avslöjande.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

JAKARTA. Här tar statsminister Fredrik Reinfeldt del av Expressens avslöjande om SD-toppens rasistiska tillmälen.

- Som jag har följt nätmiljön är de inte i närheten av att ha åtgärdat problemen där, säger han.

S-ledaren Stefan Löfven kommenterar filmen som Expressen publicerar i dag:

"Jag blir bedrövad när jag ser den här filmen", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Fredrik Reinfeldt nås av Expressens avslöjande och läser tidningens förstasida.

Han konstaterar att han inte satt sig in i alla detaljer, men säger:

- Det är viktigt att se helhetsbilden om man ska förstå hur intoleransen och uttrycken av främlingsfientlighet arbetar i Sverige i dag.

Partiledaren Jimmie Åkesson har gett uttryck för att vilja rensa upp inom den här typen av konstiga yttringar i partiet. Vad säger du om det?

- Som jag har följt nätmiljön är de inte i närheten av att ha åtgärdat problemen där. Nätet innebär många stora möjligheter men det har också skapat arenor som är mer okontrollerade och gör det möjligt att säga sånt som förr inte kunde nå en bredare publik.

Fredrik Reinfeldt säger vidare:

- Genom hela min politiska gärning har jag lärt mig att inte relatera till andra politiska partier och i stället se samhällsproblem. De profiterar på samhällsproblem som är på riktigt och samlar ihop stöd från människor som är oroade för hur invandringen påverkar Sverige.

- Men det finns också ett allmänt missnöje i det svenska samhället trots att många har det bra. Trots att många tycker att Sverige är på rätt väg finns det de som räcker upp handen och säger: ”Jag tycker inte det, jag tycker inte att ni ser mig”.

Löfven kommenterar

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar till TT:

"Jag blir bedrövad när jag ser den här filmen. Den visar prov på det mest avskyvärda: lögner, rasism, kvinnohat och våld. Samtidigt finns i filmen exempel på civilkurage. Både Soran Ismail och den unga kvinnan som konfronterar politikerna som ofredar medborgare har visat stort mod och är föredömen i kampen för ett tolerant samhälle".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.