Här tar statsminister Fredrik Reinfeldt del av Expressens avslöjande. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Här tar statsminister Fredrik Reinfeldt del av Expressens avslöjande. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Reinfeldt: "De är inte i närheten av att ha åtgärdat problemen"

Publicerad

JAKARTA. Här tar statsminister Fredrik Reinfeldt del av Expressens avslöjande om SD-toppens rasistiska tillmälen.

- Som jag har följt nätmiljön är de inte i närheten av att ha åtgärdat problemen där, säger han.

S-ledaren Stefan Löfven kommenterar filmen som Expressen publicerar i dag:

"Jag blir bedrövad när jag ser den här filmen", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Fredrik Reinfeldt nås av Expressens avslöjande och läser tidningens förstasida.

Han konstaterar att han inte satt sig in i alla detaljer, men säger:

- Det är viktigt att se helhetsbilden om man ska förstå hur intoleransen och uttrycken av främlingsfientlighet arbetar i Sverige i dag.

Partiledaren Jimmie Åkesson har gett uttryck för att vilja rensa upp inom den här typen av konstiga yttringar i partiet. Vad säger du om det?

- Som jag har följt nätmiljön är de inte i närheten av att ha åtgärdat problemen där. Nätet innebär många stora möjligheter men det har också skapat arenor som är mer okontrollerade och gör det möjligt att säga sånt som förr inte kunde nå en bredare publik.

Fredrik Reinfeldt säger vidare:

- Genom hela min politiska gärning har jag lärt mig att inte relatera till andra politiska partier och i stället se samhällsproblem. De profiterar på samhällsproblem som är på riktigt och samlar ihop stöd från människor som är oroade för hur invandringen påverkar Sverige.

- Men det finns också ett allmänt missnöje i det svenska samhället trots att många har det bra. Trots att många tycker att Sverige är på rätt väg finns det de som räcker upp handen och säger: ”Jag tycker inte det, jag tycker inte att ni ser mig”.

Löfven kommenterar

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar till TT:

"Jag blir bedrövad när jag ser den här filmen. Den visar prov på det mest avskyvärda: lögner, rasism, kvinnohat och våld. Samtidigt finns i filmen exempel på civilkurage. Både Soran Ismail och den unga kvinnan som konfronterar politikerna som ofredar medborgare har visat stort mod och är föredömen i kampen för ett tolerant samhälle".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag