Reinfeldt beklagar riksdagens beslut

Publicerad
Riksdagens beslut att erkänna massakerna på armenier som ett folkmord väckte vrede i Turkiet.
På lördagskvällen ringde Fredrik Reinfeldt upp landets premiärminister Tayyip Erdogan - och beklagade riksdagens beslut.
- Vi kommer att göra vårt bästa för att skydda den nuvarande relationen (mellan länderna) från ett sådant ogrundat beslut som skedde med endast en rösts marginal, sa Fredrik Reinfeldt enligt den turkiska tidningen Hurriyet Daily News.
Riksdagen beslutade i torsdags om att erkänna massakerna på bland annat armenier och assyrier i Turkiet som ett folkmord.
Beslutet skedde mot regeringens vilja och väckte starka reaktioner från Turkiskt håll.
Premiärminister Tayyip Erdogan ställde in sitt Sverigebesök i nästa vecka, och Turkiet kallade omedelbart hem sin ambassadör i Sverige.
Nu uppger Tayyip Erdogan på sin officiella hemsida att han sent i lördags hade telefonkontakt med Fredrik Reinfeldt.

Fortsatt medlemsstöd

Den svenske statsministern säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att det var han som ringde upp den turkiske premiärministern.
Samtalet skedde med anledning av riksdagens beslut och Fredrik Reinfeldt ringde för att meddela Erdogan att den svenska regeringen är helt emot riksdagsbeslutet.
– Det (beslutet) var ett resultat av inrikespolitik och det kommer inte att sanktioneras eller utöva någon makt, sa Fredrik Reinfeldt till Erdogan enligt Hurriyet Daily News.
Reinfeldt fortsatte:
– Vi kommer inte att låta detta att påverka våra bilaterala relationer på något negativt sätt.
Fredrik Reinfeldt var tydlig med att Sverige kommer att fortsätta att stödja Turkiets strävan att bli medlem i EU.
– Vi kommer att göra vårt bästa för att skydda den nuvarande relationen mot ett sådant ogrundat beslut som skedde med endast en rösts marginal, sa Fredrik Reinfeldt.
I turkisk press tolkas samtalet som att Fredrik Reinfeldt ringde och bad om ursäkt.

"Dålig tajmning"

Expressen.se har sökt Fredrik Reinfeldt, men statsministern fanns på söndagseftermiddagen inte tillgänglig för en kommentar.
Till TT säger han:
– Jag uttryckte mig som att jag beklagar riksdagens beslut eftersom det öppnar för en politisering av historien.
Reinfeldt menar att beslutet kommer olägligt:
– Det är dålig tajmning givet att vi har en försonings- och reformprocess i Turkiet som detta riskerar att försvåra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag